Η συριακή σύγκρουση και η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του αλ-Μάλικι στη Μόσχα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η συριακή σύγκρουση και η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης του αλ-Μάλικι στη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι μετέβη σήμερα στη Μόσχα για επαφές που θα επικεντρωθούν στις ενεργειακές ανταλλαγές, σε αμυντικά θέματα και στη σύγκρουση στη Συρία.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Βαγδάτη τάσσονται υπέρ της πολιτικής λύσης στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 31.000 ανθρώπων σε 19 μήνες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και οι δύο χώρες αρνούνται να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την εξουσία.

"Η θέση του Ιράκ είναι ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση. Είμαστε αντίθετοι στη βία ως μέσο εκτόνωσης της κρίσης", επανέλαβε ο Μάλικι σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Από την πλευρά της, η Ρωσία άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τρεις αποφάσεις των χωρών της Δύσης που είχαν στόχο την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού, από τότε που άρχισε η σύγκρουση, το Μάρτιο του 2011, για την αιματηρή καταστολή ειρηνικών μαζικών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Ο Μάλικι σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη σημασία επίσης στα θέματα της ενέργειας και της άμυνας.

Η Βαγδάτη, της οποίας τα στρατεύματα δεν υποστηρίζονται πλέον από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά την αποχώρησή τους το Δεκέμβριο του 2011, έχει μεγάλη έλλειψη μέσων προστασίας των συνόρων της και εξαρτάται από την Ουάσινγκτον στην προμήθεια όπλων.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα να πωλήσουν στο Ιράκ έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται 36 μαχητικά αεροσκάφη F-16, και εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο η Ρωσία θέλει να ενισχύσει τις ανταλλαγές της με τη Βαγδάτη στον αμυντικό τομέα. Σε μια επίσκεψη στο Ιράκ το Μάιο του 2011, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Μεγάλος μέρος των συνομιλιών θα αφιερωθεί στην ενέργεια, γενικότερα, και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο. Οι ρωσικοί κολοσσοί Lukoil και Gazprom έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ