Σερβία: Σήμερα η ταφή των λειψάνων του πρίγκιπα Παύλου στο Οπλένατς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Σήμερα η ταφή των λειψάνων του πρίγκιπα Παύλου στο Οπλένατς

Τα λείψανα του πρίγκιπα Παύλου Καρατζόρτζεβιτς, της συζύγου του, πριγκίπισσας Όλγας, καθώς και του υιού τους Νίκολα βρίσκονται από χθες στον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, όπου εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα. Τα λείψανα έφτασαν στο Βελιγράδι από τη Λοζάνη, όπου παρέμεναν από το θάνατό τους.

Στην επιμνημόσυνη λειτουργία, που έψαλε ο πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, παρέστησαν ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, μέλη της βασιλικής οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, υπουργοί και πλήθος κόσμου.

Σήμερα, τα λείψανα της πριγκιπικής οικογένειας θα ταφούν με κρατικές τιμές στην κρύπτη του ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στη γενέτειρα των Καρατζόρτζεβιτς, στο Οπλένατς, όπου αναπαύονται όλα τα μέλη της δυναστείας.

Ο πρίγκιπας Παύλος Καρατζόρτζεβιτς γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1893, και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1976, σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Μετά τη δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου Α' στη Μασσαλία, την 9η Οκτωβρίου 1934, ορίστηκε αντιβασιλέας της Γιουγκοσλαβίας, στη θέση του ανηλίκου Πέτρου του Β'. Στις 25 Μαρτίου του 1941 υπέγραψε σύμφωνο τριμερούς συμμαχίας με τις δυνάμεις του Άξονα. Η πράξη αυτή οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, δύο ημέρες αργότερα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το σύμφωνο και το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας εισήλθε στον πόλεμο, που έχασε μέσα σε 12 ημέρες και συνθηκολόγησε, άνευ όρων. Οι Γερμανοί τού επέτρεψαν να εγκαταλείψει τη χώρα. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, καταδικάστηκε ερήμην για εσχάτη προδοσία, του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα ενώ η περιουσία του δημεύθηκε. Το 2011, δικαστήριο του Βελιγραδίου τον αποκατέστησε, ακυρώνοντας την απόφαση του 1945.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ