Λιβύη: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 10 τραυματίες σε συγκρούσεις στην Μπάνι Ουάλιντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λιβύη: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 10 τραυματίες σε συγκρούσεις στην Μπάνι Ουάλιντ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις κοντά στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του πρώην καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

«Ένας κάτοικος της Μπάνι Ουάλιντ σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον ένοπλων ομάδων από την (γειτονική) Μισράτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασούντ αλ Ουάερ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι συγκρούσεις διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και διεξήχθησαν στην κοιλάδα Μαρντούν, περίπου 10-20 χλμ. ανατολικά της Μπάνι Ουάλιντ, από όπου διέρχεται ένας δρόμος προς την Μισράτα.

Ο Σάλεμ αλ Ουάερ, επικεφαλής της κυριότερης ένοπλης ομάδας στην Μπάνι Ουάλιντ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένας «μάρτυρας» στις μάχες. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο τώρα», πρόσθεσε.

Δυνάμεις από την Μισράτα ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Μπάνι Ουάλιντ, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, για να θέσουν υπό κράτηση πρώην αντάρτες, μέλη παραστρατιωτικής ομάδας, που καταζητούνται από τις αρχές, σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί κάτοικοι της Μπάνι Ουάλιντ είχαν υποστηρίξει το καθεστώς Καντάφι στην εξέγερση που τελικά το ανέτρεψε το 2011.

Άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν δημιουργήσει ασφαλή διέλευση για τους κατοίκους που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Solidarity Press.

Την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο της Λιβύης είχε εκδώσει τελεσίγραφο προς την Μπάνι Ουάλιντ καλώντας τις αρχές να παραδώσουν τους ανθρώπους οι οποίοι φέρονται ότι είχαν απαγάγει και βασανίσει τον Ομράν Σαάμπαν, έναν άνδρα που πιστεύεται πως είχε παίξει ρόλο στην σύλληψη του συνταγματάρχη Καντάφι στην Σύρτη τον Οκτώβριο.

Ο Σαάμπαν, 22 ετών, βασανίστηκε και τραυματίστηκε από σφαίρα στην σπονδυλική στήλη τον Ιούλιο από ενόπλους στην Μπάνι Ουάλιντ, σύμφωνα με τα λιβυκά ΜΜΕ.

Απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα και εστάλη για θεραπεία στη Γαλλία, όπου πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Η βουλή έδωσε στο υπουργείο Άμυνας και στο υπουργείο Εσωτερικών 10 ημέρες για να συλλάβουν τους υπόπτους και ενέκρινε τη χρήση «όλων των απαραίτητων μέτρων» γι' αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης πρόσφατα διέταξε τις παραστρατιωτικές ομάδες να διαλυθούν κι άρχισε μια προσπάθεια για να τις αφοπλίσει για να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ