Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ήταν αντίθετος η Αούνγκ Σαν Σου Κι να τον διαδεχθεί, αν ο λαός το επιθυμεί, τονίζοντας όμως ότι δεν διαθέτει την εξουσία, μόνος, να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να επιτραπεί στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης να τον διαδεχθεί στο ανώτατο αξίωμα.
"Αυτό εξαρτάται από το λαό, αν ο λαός δεχθεί, η Σου Κι θα πρέπει να το δεχτεί. Τώρα συνεργαζόμαστε. Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC.
Το κόμμα της Αούνγκ Σου Κι, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία, θεωρείται φαβορί στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Ωστόσο ή ίδια η ηγέτις της αντιπολίτευσης είναι χήρα ενός Βρετανού και μητέρα δύο βρετανών παιδιών, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα του 2008, την εμποδίζει να διεκδικήσει την προεδρία.
Ο Τέιν Σέιν διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει την εξουσία μόνος να αποφασίσει να τροποποιήσει το Σύνταγμα. "Η τροποποίηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει από εμένα μόνο. Οι βουλευτές και ο λαός πρέπει να το στηρίξουν".
Υπογράμμισε ότι ο στρατός που διαθέτει αυτομάτως το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και διοίκησε τη χώρα επί μισό αιώνα έως τον Απρίλιο του 2011, διατηρεί σημαντικό ρόλο στη χώρα.
"Το Σύνταγμα ορίζει σαφώς την ευθύνη του στρατού. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το στρατό από την πολιτική".
Ο βιρμανός πρόεδρος εξήρε αυτή την εβδομάδα τη Νομπελίστρια της Ειρήνης από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, χαιρετίζοντας "τις προσπάθειές της υπέρ της δημοκρατίας".
"Η Αούνγκ Σαν Σου Κι ήταν στην αντιπολίτευση αλλά τώρα είναι μια συνάδελφος. Εργαζόμαστε όλοι για τη χώρα", υπογράμμισε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)