Η Βαγδάτη θα διενεργεί έρευνες στα ιρανικά αεροσκάφη που μεταβαίνουν στη Συρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Βαγδάτη θα διενεργεί έρευνες στα ιρανικά αεροσκάφη που μεταβαίνουν στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι δήλωσε ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να διενεργεί ελέγχους στα ιρανικά αεροσκάφη που μεταβαίνουν στη Συρία, όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η αραβική εφημερίδα Al Hayat.

"Ενημερώσαμε τους αμερικανούς αξιωματούχους ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την προσγείωση των τα ιρανικών αεροσκαφών και να διενεργεί ελέγχους" δήλωσε ο Ζεμπάρι τονίζοντας ότι η Βαγδάτη είχε διευκρινίσει στην Τεχεράνη "την ανάγκη διακοπής των πτήσεων" για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι στο φορτίο τους μεταφέρουν όπλα στη Συρία, όπου μαίνεται πολύμηνη σύγκρουση μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών.

"Το Ιράκ δεν δέχεται να χρησιμεύει ως σημείο διαμετακόμισης, ούτε το έδαφός του, τα χωρικά του ύδατα ή ο εναέριος χώρος του να χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό ή τη χρηματοδότηση" των πλευρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, τόνισε.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τον ιρακινό σύμμαχό τους να επιβάλλει την προσγείωση των ιρανικών αεροσκαφών που πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο του, προερχόμενα από το Ιράν και έχουν προορισμό τη Συρία, μετά και την ανησυχία που είχαν εκφράσει αμερικανοί γερουσιαστές μήπως τα αεροπλάνα αυτά μεταφέρουν όπλα για το καθεστώς της Δαμασκού.

Την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε το αίτημα αυτό σε συνάντηση που είχε με τον ιρακινό αντιπρόεδρο Χουντέιρ αλ Χουζάι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Ιράν Βαγδάτη αεροσκάφη έρευνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ