Σερβία: "Η Κάθριν Άστον θα εκπροσωπεί την ΕΕ στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας", δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τ. Νίκολιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: "Η Κάθριν Άστον θα εκπροσωπεί την ΕΕ στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας", δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τ. Νίκολιτς

Η Σερβία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις που οδηγούν προς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς μετά από συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η κατάργηση των τοπικών αρχών και των δικαστηρίων στο βόρειο Κόσοβο θα οδηγούσε προς την ανεξαρτησία, είπε ο κ. Νίκολιτς και ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας θα αναβαθμιστούν σε ανώτερο επίπεδο και από την πλευρά της Σερβίας και από την πλευρά της ΕΕ.

Ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις θα εκπροσωπεί η κ. Άστον και ότι τη Σερβία θα μπορούσε να εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αποφεύγει την ευθύνη, αν τον εξουσιοδοτήσουν γι αυτό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον ενημέρωσε ότι η ΕΕ δεν επιμένει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Σε ερώτηση αν η σερβική ηγεσία θα εκπληρώσει το αίτημα για κατάργηση των θεσμών στο βόρειο Κόσοβο, στο οποίο επιμένουν ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, ο κ. Νίκολιτς είπε ότι αυτό θα αποτελούσε προώθηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και ότι δεν μπορεί να αναμένεται κάτι τέτοιο από τη σερβική κυβέρνηση.

«Φθάσαμε στο τέλος στην εκπλήρωση των αιτημάτων, τα οποία είδαμε ότι οδηγούν προς την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πλέον δεν θα κάνουμε κανένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, το είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο κ. Νίκολιτς σημείωσε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του στη Σερβία θα ετοιμαστεί η στρατηγική, η πλατφόρμα που θα παρουσιάσει το Βελιγράδι για το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι συμφώνησε με την κ. Άστον ότι στο βόρειο Κόσοβο πρέπει να διασφαλιστούν η ειρήνη και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ