Κροατία:Δάνειο 50 εκ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κροατία:Δάνειο 50 εκ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα

άνειο ύψους 50 εκ. ευρώ ενέκρινε για την Κροατία, το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών και με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για ποσό που θα διατεθεί από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κροατίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Με τη νέα χρηματοδοτική «γραμμή» εκτιμάται πως οι επιχειρήσεις της Κροατίας θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προωθήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές των προϊόντων τους, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ποσό των 50 εκ. ευρώ προστίθεται στο υφιστάμενο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κροατία, το οποίο διαθέτει στο «ταμείο» του 100 εκατ. ευρώ και ήδη έχει βοηθήσει επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας - 58 εξωστρεφείς εταιρείες της Κροατίας κατάφεραν να ενδυναμώσουν την εξαγωγική τους θέση και να αυξήσουν το ποσοστό των εξαγωγών τους κατά 30%. Χαρακτηριστικό δε, της σημασίας των επιχειρήσεων που δέχονται την θετική επίδραση της οικονομικής ενίσχυσης από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές τους αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 5% του συνόλου των κροατικών εξαγωγών.

Με τη νέα οικονομική στήριξη που διαθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ενισχυθεί ή έστω να συγκρατηθεί η απασχόληση στα υφιστάμενα επίπεδα, καθώς οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν εργατικό δυναμικό και δεν θα χρειαστεί να προβούν σε αναδιαρθρώσεις με βασικό άξονα τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Από το 1993 και έπειτα η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε στήριξη σε 47 έργα στην Κροατία συνολικού ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ