Ο πρώην συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη Έρχαρντ Μπούσεκ θεωρεί ότι η τελική λύση για το πρόβλημα του Κοσόβου μπορεί να είναι η διχοτόμηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Βελιγράδι πριν από την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Κοσόβου.
«Το Βελιγράδι και η Πρίστινα, στην πραγματικότητα είναι υπέρ της διχοτόμησης και απλά πρέπει να πείσουν τις Βρυξέλλες να αλλάξουν μία ακόμη φορά τα σύνορα στα Βαλκάνια» δήλωσε ο κ. Μπούσεκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.
Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μπούσεκ, ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας πρέπει να αναβαθμιστεί σε πολιτικό επίπεδο και στο τέλος της διαδικασίας πρέπει να εξευρεθεί οριστική λύση για την έξοδο από το «γόρδιο δεσμό» του Κοσόβου.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτή θα μπορούσε να είναι η διχοτόμηση του Κοσόβου» επισήμανε και τόνισε ότι όλες οι λεπτομέρειες για την έξοδο από το τέλμα θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε ενός είδους «Ντέιτον για το Κόσοβο», όπου η διεθνής κοινότητα, πρώτα απ' όλα η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αποτελούσαν εγγυητές των συμφωνιών.
Η Σερβία δεν μπορεί να ελπίζει να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το Δεκέμβριο, είπε ο κ. Μπούσεκ, υπογραμμίζοντας ότι πρόβλημα δεν είναι μόνον η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και η διαχείριση των οικονομικών.
Ο κ. Μπούσεκ ανέφερε ότι δεν εξεπλάγη από το αίτημα της Γερμανίας το Βελιγράδι και η Πρίστινα να υπογράψουν συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας και πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενο οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία να θέτουν νέους πρόσθετους όρους στη Σερβία, ώστε να προχωρήσει στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)