Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε πως δεν αισθάνεται καμία ενοχή για τα δικαιώματα του Βελιγραδίου και πρόσθεσε πως το σχέδιό του δεν είναι αυτό που ευθύνεται για το γεγονός ότι η Σερβία έχει χάσει το δικαίωμα διακυβέρνησης του Κοσόβου.
«Δεν αισθάνομαι ένοχος. Γιατί, άλλωστε; Η ερώτησή σας είναι σαν να ρωτούσατε εάν η Ρωσία θα πρέπει να έχει επιρροή στη Φινλανδία. Και οι δύο χώρες είναι ανεξάρτητες και θα πρέπει να συμπεριφέρονται η μία στην άλλη αναλόγως. Η ιστορία κι αυτό που έγινε στα Βαλκάνια δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αυτό τονίστηκε με σαφήνεια και το σχέδιό μου ήταν ξεκάθαρο ως προς αυτό το σημείο» εξήγησε ο κ. Αχτισάαρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Vesti, που εκδίδεται στη Φρανκφούρτη.
Ο κ. Αχτισάαρι τόνισε ακόμη πως δεν υπήρχε κανένα σφάλμα στο σχέδιό του και πως όλοι γνώριζαν, στις αρχές του 2006, τι επρόκειτο να προτείνει.
«Μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, στις 31 Ιανουαρίου 2006, ζήτησα από τα μέλη της Ομάδας Επαφής να διαβιβάσουν τα αντίστοιχα μηνύματα στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και τους Σέρβους του Κοσόβου. Το πρώτο θέμα και στα οχτώ ιδιωτικά μηνύματα που διαβιβάστηκαν ήταν ξεκάθαρο: υπό το φως όσων είχαν συμβεί στο Κόσοβο, εξαιτίας των ενεργειών της Σερβίας, η επιστροφή του Κοσόβου στη Σερβία δεν ήταν βιώσιμη προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Αχτισάαρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι το γνώριζαν αυτό και οι διαπραγματεύσεις ήταν ακαδημαϊκές υπό μία έννοια, επειδή η Σερβία δεν ήθελε να συνεργαστεί.
«Αλλά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και είμαι ευτυχής που κατήρτισα ένα σχέδιο που θύμιζε σε όλους στον κόσμο πως εάν γίνει κάτι κακό, τότε αυτοί που είναι στην εξουσία θα χάσουν το δικαίωμά τους να διοικούν» συμπλήρωσε.
Ο κ. Αχτισάαρι δήλωσε ακόμη πως πάντα πίστευε ότι η επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας οδήγησαν την τελευταία στο να μπλοκάρει την όλη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πως αυτή η κίνηση δεν σχετιζόταν με το Κόσοβο, αλλά με τις διμερείς της σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν υπήρχε καμία συνεργασία με τη Σερβία, καθώς Σέρβοι αξιωματούχοι δέχονταν απειλές ότι θα έχασαν τη δουλειά τους εάν συνεργάζονταν. «Οι συνάδελφοί μου κι εγώ θέλαμε να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία στις μειονότητες, ιδιαίτερα στη σερβική κοινότητα και δεν νομίζω πως θα βρείτε καλύτερους μηχανισμούς προστασίας απ' αυτούς στο σχέδιο» κατέληξε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)