Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, ότι το αμερικανικό Κογκρέσο είναι πιθανό να κινηθεί αυτόν τον μήνα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της τροπολογίας Τζάκσον-Βάνικ, θέτοντας έτσι τέλος στους εμπορικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία, η οποία έγινε τον Αύγουστο το 156ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα των χωρών που αφορά η τροπολογία Τζάκσον-Βάνικ του 1974, η οποία απαγορεύει τις προνομιακές εμπορικές σχέσεις με τις χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για την εξαίρεση της Ρωσίας από τη λίστα αυτή.
"Η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι μια καλή εξέλιξη για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία", τόνισε η Κλίντον και υπογράμμισε ότι η κατάργηση της τροπολογίας αυτής για τη Ρωσία θα επιτρέψει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αυτή.
Πολλοί αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση της τροπολογίας, έχουν εκφράσει ανησυχίες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και για την πώληση από τη Μόσχα όπλα στο συριακό καθεστώς.
Ορισμένοι προτείνουν την αντικατάσταση της τροπολογίας Τζάκσον-Βάνικ από ένα νέο νόμο που θα επιτρέψει τη στέρηση της βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρώσων εργαζομένων που επμπλέονται στο θάνατο στη φυλακή του ρώσου νομικού Σεργκέι Μαγκνίτσκι.
Ο Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2008 για φοροδιαφυγή, αφού είχε καταγγείλει μια μεγάλη φορολογική απάτη, στην οποία υποστήριζε ότι εμπλέκονταν αξιωματούχοι της αστυνομίας και της εφορίας, πέθανε το Νοέμβριο του 2009 ενώ βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)