«Έχουμε ανάγκη από διακρίσεις, έχουμε ανάγκη από αριστεία και αξιοκρατία και έχουμε ανάγκη από πρότυπα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, απευθυνόμενος στους μαθητές που πήγαν ως τη μακρινή Βραζιλία, για να διακριθούν στο διαγωνισμό για την Αστρονομία και Αστροφυσική.
«Είστε πρότυπα, με τη δουλειά σας» πρόσθεσε ο υπουργός, «με το σκληρό αγώνα και με τις επιτυχίες σας δίδετε και σε μας κουράγιο για να συνεχίζουμε την πορεία των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες και παθογένειες δεκαετιών. Γιατί μόνο μέσα από τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος και την ποιοτική του αναβάθμιση θα έρθει η οριστική ανάκαμψη της πατρίδας μας. Γι' αυτό μας δίδετε δύναμη με τις επιτυχίες σας. Όπου βλέπουμε παιδιά να αριστεύουν, αισθανόμαστε δύο φορές την ανάγκη του καθήκοντος».
Σ΄ένα στρογγυλό τραπέζι κάθισαν και συζήτησαν οι πέντε διακριθέντες, μαζί με τους «μέντορες» καθηγητές τους και ο υπουργός Παιδείας. Τα παιδιά «εξομολογηθήκαν» τις προσδοκίες και τα όνειρά τους, αλλά μίλησαν και για την θαυμαστή εμπειρία τους στη Βραζιλία, όπου εκπροσώπησαν τη χώρα μας, κατακτώντας ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και αποσπώντας δύο εύφημες μνείες.
Ο Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, η Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας, η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής ήταν εκείνοι που απέσπασαν το ασημένιο και τα χάλκινα μετάλλια, ενώ εύφημες μνείες απέσπασαν ο Π. Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα και ο Θέμης Πράπας από τη Λάρισα.
Οι πέντε νέοι επιλέγηκαν, μετά από σκληρές εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Η εντατική και επίπονη προετοιμασία τους έγινε από ομάδα αστρονόμων, φυσικών, ακόμη και φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι, με τις διακρίσεις των παιδιών στην Ολυμπιάδα στη Βραζιλία είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται.
«Μ΄αρέσει η Φυσική και ιδιαίτερα η αστροφυσική» είπε η Ιωάννα Κούρκουλου, μαθήτρια λυκείου. «Η αστροφυσική απαντάει σε πολλά ερωτήματα του ανθρώπου, αλλά, κυρίως, μαγεύει...». Η Ιωάννα θα ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της στο ίδιο αντικείμενο και, απευθυνόμενη στους συμμαθητές της, αλλά και σε όλους τους νέους που έχουν όνειρα, τους συνιστά να προσπαθούν. «Να προσπαθούν όσο σκληρά χρειάζεται για το όνειρο τους για το στόχος τους, γιατί αυτό αξίζει» τόνισε.
Ο Λουκάς Ζαχείλας, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ένας από εκείνους που βοήθησαν τα παιδιά στην προετοιμασία τους και τα συνόδευσαν στη Βραζιλία. Τώρα, δικαίως είναι υπερήφανος για τις διακρίσεις τους.
«Πρόκειται για παιδιά», όπως λέει, «με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Καταπιάνονται και λύνουν ζητήματα που δεν μπορούν, πολλές φορές, ούτε και οι φοιτητές μας. Το κίνητρό τους είναι να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό κι αυτό οφείλεται στην κλίση που έχουν προς την επιστήμη. Η συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό είναι, απλά, η απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε δύσκολες δοκιμασίες».
Ο ίδιος παρατηρεί ότι, στον Βόλο, όπου γίνεται η προετοιμασία των παιδιών, δεν λείπουν τα παιδιά με τέτοιες κλίσεις, αλλά η σωστή καθοδήγηση εκ μέρους της Πολιτείας, που θα πρέπει να βοηθήσει να μη φύγουν αυτά τα παιδιά απ΄την Ελλάδα, προσφέροντας, αργότερα, θέσεις εργασίας.
Ο κ. Ζαχείλας ανακοίνωσε ότι, του χρόνου το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο η 7η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής και απηύθυνε έκκληση να βρεθούν χορηγοί για την καλύτερη διοργάνωση της.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)