Η ανεργία των νέων θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η κρίση στην Ευρώπη πλήττει πλέον και τις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ και άλλοι αποθαρρυμένοι νέοι σταματούν να αναζητούν απασχόληση, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ποσοστό των ανέργων μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 25 ετών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί στο 12,9% ως το 2017, καταγράφοντας αύξηση περίπου 0,2% από το ποσοστό που προβλέπεται για φέτος, και οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο.
«Οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης αναμένεται να επεκταθούν πολύ πέρα από την Ευρώπη, πλήττοντας οικονομίες στην Ανατολική Ασία και στη Λατινική Αμερική, αφού οι εξαγωγές προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες συρρικνώνονται», επισήμανε ο ILO σε έκθεσή του.
Η ανεργία μεταξύ των νέων στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιθανό να μειωθεί από το ποσοστό-ρεκόρ του 17,5% του δυνητικού εργατικού δυναμικού κάτω των 25 στο 15,6% το 2017, αλλά αυτό θα συμβεί κυρίως διότι πολλοί απογοητευμένοι νέοι θα πάψουν να ζητούν εργασία.
Η ανεργία μεταξύ των νέων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% στην Μέση Ανατολή και περίπου 1% στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η δυσοίωνη εικόνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία καθώς οι συνέπειες της ύφεσης και της κρίσης η οποία επικεντρώνεται στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, εξαπλώνονται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναπτυσσόμενες, ειδικά όσες έχουν ευρείες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη, επισημαίνει ο ILO.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το 2007, πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία εξαπλώθηκε στις χώρες της ευρωζώνης, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ήταν μόλις 12,5%. Ο ILO αναμένει ότι η αύξηση της ανεργίας στο ευρύτερο εργατικό δυναμικό θα είναι μικρή ως μηδενική, αλλά προβλέπει αύξηση του ποσοστού των νέων που δεν έχουν απασχόληση, δεν κάνουν σπουδές και δεν εκπαιδεύονται. Οι νέοι αυτοί δεν καταγράφονται ως αιτούμενοι εργασία και άρα δεν προσμετρώνται στις επίσημες στατιστικές για την ανεργία.
Ο ILO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι οι νέοι αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση κοινωνικών εντάσεων στις πλουσιότερες χώρες. «Ακόμα και σε χώρες όπου καταγράφονται πρώιμες ενδείξεις ανάκαμψης της απασχόλησης και δημιουργούνται νέες θέσεις, πολλοί άνεργοι νέοι εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά», τονίζεται στην έκθεση του οργανισμού.
Ο ILO προβλέπει ότι στην ανατολική Ασία, περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας, το ποσοστό των ανέργων νέων θα αυξηθεί από 9,5% φέτος στο 10,4% το 2017. Στην Μέση Ανατολή, όπου πάνω από το ένα τέταρτο των νέων είναι άνεργοι, θα αυξηθεί, κατά τις προβλέψεις του Οργανισμού, από 26,4% στο 28,4%. Στη νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, περιφέρεια στην οποία περιλαμβάνονται οι πάλαι ποτέ "τίγρεις", η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, αλλά και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η ανεργία των νέων αναμένεται να αυξηθεί από το 13,1% στο 14,2%.
Στη νότια Ασία, με την Ινδία να είναι η μεγαλύτερη οικονομία, ο ILO προβλέπει μια μικρή μείωση, στο 9,6% από 9,8%. Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το ποσοστό της ανεργίας των νέων αναμένεται να παραμείνει περίπου στο σημερινό επίπεδο, στο 14,6%, με το δυσμενέστερο σενάριο να προβλέπει μια μικρή αύξηση, στο 14,7%.
Η εικόνα εμφανίζεται ελαφρά καλύτερη στη βόρεια και υποσαχάρεια Αφρική, σύμφωνα με τον ILO, με την πρώτη, όπου η ανεργία των νέων είναι σήμερα στο 27,5%, να αναμένεται ότι θα δει μια μείωσή της στο 26,7%. Στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής αναμένεται επίσης μια ελαφριά πτώση, από το 12% στο 11,8%.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)