Βουλγαρία: Ρετρό οχήματα της κομμουνιστικής περιόδου βρίσκουν "στέγη" στο πρώην βασιλικό παλάτι Krichim - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Ρετρό οχήματα της κομμουνιστικής περιόδου βρίσκουν "στέγη" στο πρώην βασιλικό παλάτι Krichim

Aυτοκίνητα «δεμένα» με ηγετικές μορφές της κομμουνιστικής περιόδου- και όχι μόνο- στη Βουλγαρία αναμένεται να αποκτήσουν τη δική τους στέγη και, μάλιστα, στο πρώην βασιλικό παλάτι Krichim, κοντά στην πόλη Πλόβντιβ.

Αυτό τουλάχιστον επιθυμεί ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, ο οποίος θέλει να συγκεντρώσει όλα τα ρετρό κρατικά οχήματα, τα οποία προσωρινά φυλάσσονται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSO), και να τα εκθέσει στο πρώην παλάτι, μετατρέποντάς το σε κέντρο τέχνης.

Στις αρχές Ιουνίου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων "Novinite", το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας επικύρωσε προηγούμενες αποφάσεις δύο δικαστηρίων που απέρριψαν το αίτημα του πρώην μονάρχη και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και της αδελφής του Μαρίας- Λουΐζας να περιέλθει στην ιδιοκτησία τους το παλάτι Krichim.

Βάσει των σχεδίων του κ. Ντιάνκοφ, το Krichim θα μετατραπεί σε κέντρο τέχνης, ανοιχτό σε όλους, τη διαχείριση του οποίου θα έχει το υπουργείο Οικονομικών. Εκτός της περιοχής κυνηγιού που διαθέτει, το παλάτι είναι επίσης γνωστό για το εκπληκτικό του πάρκο, όπου διαβιούν διάφορα εξωτικά είδη ζώων. Ο κ. Ντιάνκοφ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει στο Krichim καλλιτέχνες και αρχαιολόγους για συναντήσεις και σεμινάρια.

Τα ρετρό οχήματα, ιδιαίτερα αυτά της κομμουνιστικής περιόδου, είναι ιδιαίτερης αξίας για τους συλλέκτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Στάνταρτ, πριν από τρία χρόνια το βουλγαρικό κράτος κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο λέβα από την πώληση σοβιετικών μοντέλων "Chayka", που είχε στην κατοχή του.

Στα γκαράζ της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας φυλάσσονται ορισμένα εκπληκτικά μοντέλα, όπως μία Cadillac, που εισήχθη από τις ΗΠΑ το 1956, η οποία και λειτουργεί ακόμη, μία Mercedes Pullman Landaulet, η τιμή εκκίνησης της οποίας εκτιμάται περί το μισό εκατομμύριο λέβα, 20 ακόμη Chayka, τα προσωπικά τζιπ του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκοφ κ.λπ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ