Κίνα: Ισχυρό πλήγμα στην μεταποίηση προκύπτει από δύο έρευνες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Ισχυρό πλήγμα στην μεταποίηση προκύπτει από δύο έρευνες

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας έχει πληγεί σοβαρά από την επιβράδυνση των νέων παραγγελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο ερευνών, που υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της θα εξασθενήσει σημαντικά στο τρίτο τρίμηνο.

Ο δείκτης των υπευθύνων για τις αγορές (Purchasing Managers Index, PMI) για την κινεζική μεταποίηση, που καταρτίζεται από την τράπεζα HSBC, υποχώρησε, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, στις 47,6 μονάδες τον Αύγουστο -- το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 και σημαντικά χαμηλότερο από τις 49,3 μονάδες τον περασμένο Ιούλιο.

Ο επίσημος δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε επίσης τον Αύγουστο στις 49,2 μονάδες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο επίσημος δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει μείωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2011.

«Το Πεκίνο πρέπει να ενισχύσει τη χαλάρωση της πολιτικής για να σταθεροποιήσει την ανάκαμψη και να στηρίξει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Κίνα στην ανακοίνωση που συνόδευε την έρευνα.

Η κύρια ανησυχία μεταξύ των Κινέζων βιομηχάνων είναι η μείωση των νέων παραγγελιών, ιδιαίτερα από την Ευρωζώνη. Το Πεκίνο κινείται προσεκτικά στην προσπάθειά του να στηρίξει την οικονομία, με βάση αυτό που αποκαλεί «συνετή» πολιτική στάση, καθώς φοβάται την επανεμφάνιση των πληθωριστικών κινδύνων. Η Κίνα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και άρχισε να χορηγεί ρευστότητα στις αγορές χρήματος για να χαλαρώσει τις πιστωτικές συνθήκες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ