Νότια Αφρική: Κατηγορίες για τις δολοφονίες των μεταλλωρύχων ... στους συναδέλφους τους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νότια Αφρική: Κατηγορίες για τις δολοφονίες των μεταλλωρύχων ... στους συναδέλφους τους

Κατηγορίες για τους φόνους των 34 συναδέλφων τους απαγγέλθηκαν σήμερα βάσει ρήτρας της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας στους μεταλλωρύχους οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 16 Αυγούστου, κατά την αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας στη διάρκεια των ταραχών στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα, στη Νότια Αφρική.

«Το δικαστήριο απήγγειλε σήμερα κατηγορίες για φόνο σε όλους τους μεταλλωρύχους, σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Φρανκ Λεσενγιέγκο.

Η ρήτρα αυτή προβλέπει την απαγγελία κατηγοριών για φόνο σε όλους όσοι συλλαμβάνονται στον τόπο ανταλλαγής πυροβολισμών στους οποίους εμπλέκεται η αστυνομία, είτε τα θύματα είναι αστυνομικοί είτε όχι.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 270 μεταλλωρύχους, εκ των οποίων οι 259 είχαν συλληφθεί στις 16 Αυγούστου ενώ οι υπόλοιποι ήταν οι τραυματίες που τέθηκαν υπό κράτηση όταν βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ο δικαστής της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας όρισε τη συνέχιση της διαδικασίας την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και διέταξε την παραμονή των συλληφθέντων υπό κράτηση.

«Πρόκειται για τρέλα», δήλωσε ο Τζούλιους Μαλέμα, πρώην πρόεδρος της νεολαίας του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), ο οποίος έχει αποπεμφθεί από το κόμμα του και παρευρέθηκε στη σημερινή διαδικασία.

«Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τους μεταλλωρύχους αυτούς δεν βρίσκονται στη φυλακή, παρά μόνον ο ένας από αυτούς», πρόσθεσε.

Συνολικά 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων στο ορυχείο λευκόχρυσου της εταιρείας Λονμίν στη Μαρικάνα. Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί και δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των συνδικαλιστών μεταξύ της 10ης και της 12ης Αυγούστου, ενώ 34 μεταλλωρύχοι που απεργούσαν σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών στις 16 Αυγούστου, σε μια από τις πιο αιματηρές επιχειρήσεις της στη χώρα από το τέλος του απαρτχάιντ.

Ο φωτορεπόρτερ Γκρεγκ Μαρίνοβιτς, ο οποίος έμεινε δεκαπέντε ημέρες στην Μαρικάνα, δηλώνει σήμερα στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Ντέιλι Μάβερικ» ότι η πλειοψηφία των απεργών που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

Μετά τους πυροβολισμούς που μεταδόθηκαν απευθείας στην τηλεόραση, από τους οποίους σκοτώθηκαν περίπου δέκα άνθρωποι, «αστυνομικοί βαριά οπλισμένοι καταδίωξαν και σκότωσαν μεταλλωρύχους εν ψυχρώ», γράφει ο Νοτιοαφρικανός φωτορεπόρτερ.

«Μια μειοψηφία σκοτώθηκε την ώρα που βιντεοσκοπείτο το γεγονός για το οποίο η αστυνομία δηλώνει ότι ενήργησε ευρισκόμενη σε αυτοάμυνα. Το υπόλοιπο ήταν ένα φονικό σε μεγάλη κλίμακα», καθώς μερικοί μεταλλωρύχοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από κοντινή απόσταση, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν διαρροές στις οποίες αναφέρθηκε τη Δευτέρα η εφημερίδα «The Star», η οποία επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, σύμφωνα με την οποία «οι νεκροψίες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθούσε να διαφύγει από την αστυνομία όταν σκοτώθηκε».

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ επιτροπή έρευνας έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την μόνη επίσημη εκδοχή ως σήμερα, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν τη ζωή τους όταν τους όρμησε πλήθος μεταλλωρύχων, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με λόγχες, μαχαίρια και ορισμένα όπλα.

Παράλληλα σήμερα συνεχίζονταν σήμερα οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της κυβέρνησης ανάμεσα στην εταιρεία Lonmin και τα συνδικάτα, τα οποία εκπροσωπούν πλέον το σύνολο των απεργών του ορυχείου της Μαρικάνα.

Στόχος, σύμφωνα με την Λονμίν, είναι η επίτευξη μιας «ειρηνευτικής συμφωνίας» που θα επιτρέψει να αρχίσουν υπό καλές συνθήκες διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις διεκδικήσεις των μεταλλωρύχων, οι οποίοι ζητούν τον τριπλασιασμό των μισθών τους.

Μόνον το 6,6% από τους 28.000 εργαζομένους στο ορυχείο πήγαν σήμερα στη δουλειά τους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Γκαλέμα Μοτλάντε δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα ορυχεία θα πρέπει να αρχίσουν να «σκέπτονται πολύ διαφορετικά» τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων τους, οι οποίες είναι συχνά άθλιες.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για το εκρηκτικό κοκτέιλ που προκαλεί η συγκατοίκηση στη Νότια Αφρική πολύ φτωχών και πολύ πλούσιων πληθυσμών, το οποίο συνιστά «το συστατικό για μια επανάσταση».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ