Ο επικεφαλής Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ: Η ομάδα των «είκοσι» να αναλάβει δράση για τις τιμές τροφίμων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο επικεφαλής Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ: Η ομάδα των «είκοσι» να αναλάβει δράση για τις τιμές τροφίμων

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) πρέπει να συμφωνήσει να αναληφθεί συντονισμένη δράση προκειμένου να κατευνασθούν οι ανησυχίες για τις τιμές των τροφίμων, αφού σε αυτές αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των αγαθών στα οποία παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζουζέ Γκρατσιάνου ντα Σίλβα, δήλωσε ότι δεν θα χαρακτήριζε τις τωρινές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων «κρίση», προειδοποίησε όμως ότι δεν αποκλείεται να φθάσει σε αυτό το επίπεδο εάν οι σοδειές στο νότιο ημισφαίριο αποδειχθούν κατώτερες του αναμενομένου.

«Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση και πιστεύω ότι η G20 είναι αρκετά υπεύθυνη για (να αναλάβει) αυτή την δράση», είπε ο Ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια μιας συνόδου για τους υδάτινους πόρους στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Μιλώντας προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ίδιος επισήμανε πως ο συντονισμός τον οποίο ο ίδιος καλεί να υπάρξει θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή μονομερών περιορισμών και απαγορεύσεων στις εξαγωγές και την ενθάρρυνση για υποκατάσταση των διατροφικών ειδών, όπως για παράδειγμα των φασολιών στη Λατινική Αμερική και της κασάβας στην Αφρική.

Ο Ντα Σίλβα επισήμανε ότι το 85-90% των προϊόντων που αφορούν περισσότερο οι αυξήσεις των τιμών --των σιτηρών και του καλαμποκιού-- παράγονται στις χώρες-μέλη της G20. Επισήμανε ότι ακόμα κι αν οι τιμές των σιτηρών αυξηθούν 10 ως 20%, αυτό δεν σημαίνει πως οι τιμές του ψωμιού θα αυξηθούν κατά ένα ανάλογο ποσοστό.

Στελέχη των κυβερνήσεων των κρατών της G20 θα συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τρόπους αντιμετώπισης της αστάθειας στο πεδίο αλλά δεν αναμένεται να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις πριν λάβουν, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μια έκθεση σχετικά με την προσφορά σιτηρών, δηλώνουν αξιωματούχοι.

Ο Ντα Σίλβα επισήμανε πως οι σημερινές τιμές των τροφίμων δεν αποτελούν τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο την περίοδο 2007-2008, όταν είχαν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Καμερούν και η Αϊτή, μεταξύ άλλων.

«Δεν υπάρχει κρίση», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Τις 'αγορές πανικού' χρειάζεται να αποφύγουμε προς το παρόν».

Το κύμα των αυξήσεων, το τρίτο σε τέσσερα χρόνια, σημειώνεται μετά την ξηρασία στις ΗΠΑ αλλά και τις ανεπαρκείς σοδιές στη Ρωσία και στους σιτοβολώνες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ντα Σίλβα και άλλοι ειδικοί στη σύνοδο επισήμαναν ότι υπάρχει επίσης τεράστια σπατάλη τροφίμων διεθνώς, ζήτημα το οποίο κάλεσε να επιλυθεί.

«Έως και τα μισά τρόφιμα που παράγουμε δεν καταναλώνονται ποτέ», επισήμανε ο Τόργκνι Χόλμγκρεν, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ύδατος της Στοκχόλμης. Σχεδόν το ένα τέταρτο του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως χρησιμοποιείται για να παράγεται πάνω από ένα δισεκατ. τόννοι τροφίμων που ουδείς τρώει, επισήμανε.

Ο Ντα Σίλβα υπογράμμισε ότι το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων χάνεται κι αυτό οφείλεται στις κακές συνθήκες αποθήκευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και στο γεγονός πως τα τρόφιμα πετιούνται στα σκουπίδια στις αναπτυγμένες. Χαρακτήρισε παράλληλα την ασφάλεια της υδροδότησης ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια των τροφίμων.

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ