Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες έως και 167 δις σέκελ (≈33,5 δις ευρώ) εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της εταιρείας οικονομικών μελετών BDI-Coface. Η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δις σέκελ (≈9,5 δις ευρώ), όπως ανέφερε σήμερα αυτή η εταιρεία μελετών. Το ποσό αυτό ισούται με το 5,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) το 2011.
Οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δις σέκελ (≈4,8 δις ευρώ) το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προέβλεψε παράλληλα.
Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις περί του ότι η χώρα μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπαρξιακή απειλή.
Η BDI σημείωσε ότι το 2006, στον πόλεμο των 32 ημερών του Ισραήλ με το Λίβανο, είχε προκληθεί συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) του Ισραήλ κατά 0,5%, με τα άμεσα κόστη --τις ζημίες σε περιουσίες πολιτών, υποδομές κ.ά.-- να πλήττουν την οικονομία κατά ακόμη 1,3%.
«Σε περίπτωση ενός πολέμου του ίδιου μεγέθους, διάρκειας και (συγκρίσιμων) ζημιών, είναι πιθανό να αναμένουμε ζημία 16 δις σέκελ», σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο πόλεμος με το Λίβανο κυρίως επηρέασε το βόρειο Ισραήλ, από όπου προκύπτει περίπου το 20% του ισραηλινού ΑΕΠ.
«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση ενός πολέμου θα επηρεαζόταν και το κεντρικό τμήμα της χώρας, στο οποίο σημειώνεται το 70% της οικονομικής δραστηριότητάς της», ανέφερε το BDI, αναφέροντας ότι το ισραηλινό ΑΕΠ ανήλθε σε 870 δις σέκελ (≈175 δις ευρώ) το 2011.
Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει οικονομική κρίση σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)