Μεταξύ των πέντε χωρών με τα περισσότερα θύματα σωματεμπορίας συγκαταλέγεται η Βουλγαρία, με τους αποδέκτες των θυμάτων να είναι κυρίως οι χώρες της Δύσης, όπως δήλωσε, μιλώντας στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία η γενική γραμματέας της επιτροπής για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας Αντοανέτα Βασίλεβα.
Η ίδια ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος, με τον τίτλο «Βελτίωση της εθνικής πολιτικής κατά της σωματεμπορίας μέσω της μετάδοσης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ορθών πρακτικών».
Το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Ικανότητα», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία του Ολλανδικού Εθνικού Εισηγητή σε Θέματα Εμπορίας Ανθρώπων, και θα διαρκέσει 18 μήνες.
Πέρυσι, τα θύματα εμπορίας στη Βουλγαρία ανέρχονταν σε 541, εκ των οποίων τα 90 ήταν άντρες, θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.
Η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά, ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφεται στον τομέα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, έναν τομέα στον οποίο η καταγραφή των θυμάτων γίνεται ευκολότερα απ' ό,τι στον τομέα της εργασιακής εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι είναι τα ίδια τα θύματα εκείνα που προβαίνουν σε καταγγελία.
Η κυρία Βασίλεβα εξέφρασε, επίσης, τη λύπη της, που με αφορμή την οικονομική κρίση δίνονται περισσότερες ευκαιρίες εργασιακής εκμετάλλευσης των ατόμων, αν και, όπως τόνισε, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων που τιμωρούνται για το αδίκημα αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από τότε που η εμπορία ανθρώπων άρχισε να θεωρείται αξιόποινη, πέρυσι επιβλήθηκαν έξι ποινές μεγαλύτερες της δεκαετούς φυλάκισης. Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να φανεί ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι επιεικές με τα εγκλήματα αυτού του είδους για να μην νομίζουν οι σωματέμποροι ότι μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι.
Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού αναμένεται να βελτιωθεί ο διεθνής συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ εθνικών φορέων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Βουλγαρία και την Ολλανδία, καθώς και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων.