Ιταλός υπουργός Οικονομικών: «Το ευρώ αποτελεί κατάκτηση. Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιταλός υπουργός Οικονομικών: «Το ευρώ αποτελεί κατάκτηση. Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια»

«Το ευρώ αποτελεί οριστική κατάκτηση. Μια κατάκτηση οικονομική αλλά και πολιτισμού. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Ο Γκρίλι « θεωρεί ότι δεν υπάρχει ένα ιδιαίτερο ιταλικό πρόβλημα. Και αν υπάρχει, τους μήνες αυτούς, περιορίσθηκε σημαντικά, χάρη στην δράση της κυβέρνησης Μόντι».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνει, επίσης, ότι «η χώρα του δεν θα βρεθεί αναγκασμένη να προσφύγει στον λεγόμενο μηχανισμό διάσωσης κατά των σπρεντ, από την στιγμή που όταν αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορέσουν να μειωθούν σημαντικά οι πιέσεις επί των διαφορών απόδοσης των ομολόγων του δημοσίου».

«Το μόνο που μας χρειάζεται, είναι λίγη ηρεμία από μέρους των αγορών, ώστε να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη και να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στην χώρα μας. Με άλλα λόγια, μας χρειάζεται η εξομάλυνση της όλης κατάστασης της αγοράς, που να επιτρέψει ένα ομαλό ανακύκλωση των ομολόγων του δημόσιου χρέους μας που λήγουν, αυτό είναι όλο», συμπληρώνει ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Βιτόριο Γκρίλι, θεωρεί, πάντως, ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ζητηθεί η υπογραφή νέων μνημονίων και εξηγεί: «το Μνημόνιο Κατανόησης που ορίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειάζεται, πρώτα από όλα, για το λόγο αυτό: για να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν τα μέτρα σταθεροποίησης, μέσω των οποίων οι χώρες επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη λάβει και επικυρώνουν την βούλησή τους να συνεχίσουν να πορεύονται στην οδό των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Προεδρίας, από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι το πλαίσιο είναι αυτό και ότι δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, επιπλέον προϋποθέσεις, αλλά, ενδεχομένως, μόνον μια επιβεβαίωση, διαμέσου μιας κοινής πράξης, των όσων καθορίστηκαν στο παρελθόν».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο έγκρισης νέας δέσμης μέτρων το Φθινόπωρο, ο Γκρίλι το διαψεύδει κατηγορηματικά, διότι « θα ήταν μεγάλο λάθος, αφού, με τον τρόπο αυτό, θα αυξανόταν η κρίση μιας οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση».

Για το μέλλον των μεγάλων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, Enel, υδρογονανθράκων, Eni, και της αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι «το δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστο το 30% των μετοχών, διότι, ένας μεγαλύτερος περιορισμός των ποσοστών του, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνος».

Σε σχέση, τέλος, με τον κίνδυνο νέας αύξησης του ΦΠΑ (στην παρούσα φάση βρίσκεται στο 21%), ο Βιτόριο Γκρίλι τονίζει, μιλώντας στην «Λα Ρεπούμπλικα» ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν ποτέ ξανά, αυξήσεις του ΦΠΑ. Με δυο τρόπους: διευρύνοντας την φορολογητέα βάση- με εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής- και μειώνοντας κατά μόνιμο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ