Παρά την αύξηση των εξαγωγών του Ιουνίου, οι αποστολές παραμένουν μειωμένες, επισημαίνουν οι εξαγωγείς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Παρά την αύξηση των εξαγωγών του Ιουνίου, οι αποστολές παραμένουν μειωμένες, επισημαίνουν οι εξαγωγείς

«Παρά τη συνολική αύξηση των εξαγωγών τον περασμένο Ιούνιο, οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ παραμένουν μειωμένες και αυτό αποδεικνύει ότι θα πρέπει ακόμη να προσπαθήσουμε πολύ για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και μέρος της εμπιστοσύνης των κυριότερων εμπορικών μας εταίρων», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον περασμένο Ιούνιο.

Σε έγγραφο του ΠΣΕ σημειώνεται ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει από την αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, σε ποσοστό 13,7% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), την ώρα που οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ συνέχισαν να κινούνται πτωτικά για τρίτο μήνα (-2,3%). Το αποτέλεσμα των αντίθετων αυτών κινήσεων ήταν να υποχωρήσει στο 61,3% το ποσοστό των συνολικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, έναντι 38,7% των τρίτων χωρών.

«H πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του είναι το κεφαλαιώδες αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικά των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Οι αριθμοί επιβεβαίωσαν την εικόνα που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι Έλληνες εξαγωγείς. Ότι ειδικά στην Ευρώπη, παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι, θορυβημένοι από την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα, ανέμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου συναλλαγές με την Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε, επίσης, ότι ο ΠΣΕ, όπως έπραξε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων και έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς την πολιτεία για μία επιθετική Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης να έχει θέσει την υποστήριξη της εξωστρέφειας μεταξύ των κυριότερων προτεραιοτήτων της αναπτυξιακής πολιτικής. «Μόνο με απτά παραδείγματα θα ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα αναδείξουμε τις παραγωγικές της δυνατότητες, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» υπογράμμισε.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα

Πρωταγωνιστές της ανόδου αναδείχθηκαν οι πρώτες ύλες (+21,8%), τα ποτά- καπνός (19,4%) και τα χημικά (14,6%), αλλά κυρίως τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, με την εμφατική τους άνοδο κατά 14,5%.

Στον αντίποδα, μόνο η κατηγορία των βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό στο διάστημα Απριλίου- Μαΐου 2012, αλλά και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Οι εισαγωγές

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.479 εκατ. ευρώ, έναντι 3.030,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 18,2%.

Σε επίπεδο δωδεκάμηνου (Ιουλίου 2011- Ιουνίου 2012) οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση 10,6%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ