Το Ιράν φιλοξενεί διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, για να αναζητηθεί λύση στην κρίση της Συρίας, αλλά η ιρανική διπλωματική πρωτοβουλία, συναντά βαθύ σκεπτικισμό από τις δυτικές χώρες.
Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θεωρεί τη διάσκεψη των δώδεκα «απροσδιόριστων χωρών» ως μια ευκαιρία «για να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις με πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών », αλλά υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκόμενων στην κρίση.
Όσοι συμμετέχουν θα είναι χώρες με «μια σωστή και ρεαλιστική θέση» σχετικά με τη σύγκρουση της Συρίας, δήλωσε ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης.
Κατά τη Δύση η διάσκεψη είναι μια προσπάθεια της Τεχεράνης να εκτρέψει την προσοχή μακριά από τα αιματηρά γεγονότα στο συριακό έδαφος και να διατηρήσει την ισχύ του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Η υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για το καθεστώς του Άσαντ είναι δύσκολα συμβατή με μια πραγματική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης.
Άλλος δυτικός διπλωμάτης είπε ότι απλώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διευρύνει την υποστήριξη προς τον ηγέτη της Συρίας.
«Το Ιράν προσπαθεί να δείξει την ισχύ του ως περιφερειακή δύναμη, αλλά αν επρόκειτο να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί να μην το κάνει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη του Αυγούστου» ανέφερε δυτικός αναλυτής που ειδικεύεται στα ζητήματα που αφορούν το Ιράν.
Μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, το Ιράν έχει υποστηρίξει έντονα το καθεστώς Άσαντ.
Το Ιράν έχει προβάλει αντιστάσεις και στη συμφωνία σχετικά με τη Συρία που απαιτεί από τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, για να υπάρξει μια μεταβατική πολιτική περίοδος.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)