Τις εξελίξεις στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη, διμερή θέματα, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, την κατάσταση στη Συρία και την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, συζήτησαν, στη συνάντησή τους, σήμερα στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ιταλός ομόλογός του Τζούλιο Τέρτσι.
« Οι Ιταλοί και οι Έλληνες έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε, διότι είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε καταφέρει πάντα να ξεπεράσουμε κρίσεις και δύσκολες στιγμές. Θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να αλλάξουμε το σύστημά μας και να κάνουμε ανταγωνιστικότερη την οικονομία μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «η υποστήριξη της κοινής γνώμης, του κόσμου, είναι βασικής σημασίας και αυτήν ακριβώς επιδιώκουμε, τώρα, στην Ελλάδα».
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο σύνολό του, πρέπει να συνεχίσει να οικοδομείται- είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά. Πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες που απαιτούνται για να εφαρμοσθούν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου. Πιστεύω, πάντως, ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο και πρέπει να αποφύγουμε παρεκκλίσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Ο Τζούλιο Τέρτσι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία εκφράζει την ισχυρή της υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία που άρχισε αμέσως να ακολουθεί. Μια πορεία που η Ρώμη πιστεύει ότι μπορεί να γίνει όλο και καθοριστικότερη, σύμφωνα με τη γραμμή που έχει υποδείξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει την πιο σκληρή οικονομική κρίση της ιστορίας της. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναστρέψουμε αυτή την καταστρεπτική πορεία», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε εκ νέου ότι οι σχέσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να χαρακτηρίζονται από δυο στοιχεία: «αμοιβαία ευθύνη για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και αλληλεγγύη».
Σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό τομέα, τέθηκε το πολιτικό πλαίσιο, για τον αγωγό Tap (Trans Adriatic Pipeline) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, απευθείας, στην ευρωπαϊκή αγορά. «Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Είναι μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, με τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα σημαντικής υποδομής», συμπλήρωσε ο κ. Τέρτσι. Ο Ιταλός υπουργός εκτιμά ότι «πρόκειται για κύρια προτεραιότητα των ιταλοελληνικών διμερών σχέσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με την Αλβανία, τρίτο εν δυνάμει εταίρο της προσπάθειάς αυτής».
Παράλληλα, συζητήθηκε η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ανοίγουν νέες δυνατότητες συνεργασίας, από τη στιγμή που, «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κάνει χρήση νέων εναλλακτικών πηγών», όπως υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας έχουν κοινή άποψη για την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, με αναφορά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Αλβανία και τη σχέση τους με την Κροατία και τη Σλοβενία.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Τζούλιο Τέρτσι αποφάσισαν, εξ άλλου, να είναι σε διαρκή επαφή για την παρακολούθηση των αλλαγών που επέφερε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», ενώ θεωρούν ότι οι εξελίξεις στη Συρία, όπως είπε ο Ιταλός υπουργός, «θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην όλη περιοχή, με μια εμφύλια σύρραξη που έχει πλέον λάβει τις διαστάσεις πραγματικής σφαγής».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)