Έντονη ανησυχία, δήλωσε το ΔΝΤ, πως του προκαλεί η πολιτική κρίση που συνεχίζεται στη Ρουμανία επί ένα μήνα και πλέον και κάλεσε την κεντροδεξιά κυβέρνησή της να εστιαστεί περισσότερο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε κάπως ανήσυχοι για την πολιτική κατάσταση και για τον αντίκτυπό της στην οικονομία», τόνισε ο διαπραγματευτής του ΔΝΤ με την Ρουμανία Έρικ ντε Βρίερ, κατά τη συνάντησή του με τον μεταβατικό πρόεδρο Κριν Αντονέσκου.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ρουμανία έχει καταφέρει τέτοιες προόδους που της επέτρεψαν να ορθοποδήσει μετά την οικονομική κρίση και να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όμως οι τωρινοί κλυδωνισμοί βαραίνουν στην οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο υπεύθυνος του ΔΝΤ απαρίθμησε μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων της πολιτικής κρίσης την υποχώρηση της συναλλαγματικής αξίας του εθνικού νομίσματος, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους από τις διεθνείς αγορές και την υποχώρηση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές.
«Είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση να εστιαστεί στις μακροοικονομικές προτεραιότητες, να συνεχίσει να ασκεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομία της να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς», πρόσθεσε.
Την περασμένη Τετάρτη, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησαν την διερευνητική αποστολή τους για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο. Η επίσκεψη τούτη είχε αναβληθεί για μία εβδομάδα, προκειμένου να διεξαχθεί πρώτα το δημοψήφισμα για την αποπομπή, ή όχι, του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, του οποίου όμως το αποτέλεσμα υπήρξε αμφίβολο και αμφιλεγόμενο.
Για πολλούς αναλυτές, η πλειονότητα των σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων έχει 'παγώσει' εν αναμονή της επίλυσης της κρίσης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)