Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Tepco στην οποία ανήκει η πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο από τις συσκέψεις και τις κατεπείγουσες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.
Τα βίντεο είναι διαθέσιμα μόνο για τους εμπειρογνώμονες και τους δημοσιογράφους, όμως ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης πήραν την άδεια να μεταδώσουν μικρά αποσπάσματα. Στις εικόνες διακρίνεται σαφώς η τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά τις συναντήσεις των στελεχών της εταιρείας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Φουκουσίμα Νταϊίτσι και στην έδρα της Tepco, την ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν να περιορίσουν την καταστροφή.
Σε ένα απόσπασμα διακρίνεται ο τότε πρωθυπουργός Ναότο Καν ενώ απευθύνεται, προφανώς θυμωμένος, στους υπευθύνους της εταιρείας. Ο Καν έχει γυρισμένη την πλάτη στο φακό, κουνάει τα χέρια του και φαίνεται να φωνάζει. Ο ήχος του συγκεκριμένου αποσπάσματος έχει αφαιρεθεί από την Tepco.
Συνολικά η εταιρεία, πιεζόμενη από την κυβέρνηση, δημοσιοποίησε περίπου βίντεο διάρκειας 150 ωρών που τραβήχτηκαν μεταξύ 11-15 Μαρτίου 2011. Τα δύο τρίτα από αυτά δεν έχουν ήχο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Μαρτίου, ο διευθυντής του Φουκουσίμα Νταϊίτσι, Μασάο Γιοσίντα, ενημερώνει τη διοίκηση για την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στο κτίριο του αντιδραστήρα 3. "Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, τεράστιο πρόβλημα! Ο αντιδραστήρας νούμερο 3, πιθανότατα λόγω των υδρατμών, έγινε έκρηξη! Στις 11:01", ουρλιάζει ο Γιοσίντα, με φωνή αλλοιωμένη από το συναίσθημα. Μια ήρεμη αντρική φωνή του απαντά: "Στις 11:01, αντελήφθην. Επικοινωνούμε κατεπειγόντως". "Αυτοί που βρίσκονται στο σημείο πρέπει να φύγουν, να φύγουν", ακούγεται μια άλλη αντρική φωνή.
Οι εργαζόμενοι της Tepco παρέμειναν στις θέσεις τους και κατάφεραν, με τη βοήθεια των ιαπωνικών αρχών και ξένων εταιρειών, να ρίξουν τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα κάτω από τους 100 βαθμούς μετά από εννέα μήνες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη διαρροή ραδιενέργειας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)