Στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα μελέτης του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), η οποία θα προβλέπει με ακρίβεια, πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα στου Άκκιουγιου, όπου η Τουρκία προγραμματίζει να εγκαταστήσει εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικής ενέργειας.
Την εκπόνηση της μελέτης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΙΚυ, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, σε συνέντευξη Τύπου του Κινήματος Οικολόγων, με αφορμή την επέτειο καταστροφής της Χιροσίμα.
Ο κ. Παπανικόλας ανέφερε, ότι η μελέτη αυτή θα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει, όχι μόνο πού θα πάνε τα ραδιενεργά απόβλητα σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και πόσος κόσμος θα βρει το θάνατο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, και θα βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου «Max Planck» σε συνεργασία με το ΙΚυ.
Ο καθηγητής επισήμανε, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης για την περίπτωση του Άκκιουγιου, το οποίο απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, θα δίνει και νομικό έρεισμα «να επέμβουμε σε επίπεδο διεθνών συνθηκών όπως στην ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και έχουμε δικαίωμα με βάση αυτή να έχουμε λόγο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με την κοινοτική στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της σχετικής για το θέμα οδηγίας 2009/71/Euratom.
Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κατάληψης ενός πυρηνικού εργοστασίου από τρομοκράτες, κάτι που δημιουργεί τη λεγόμενη «βρόμικη πυρηνική βόμβα».
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η μελέτη του ΙΚυ δεν θα δείξει μόνο τις επιπτώσεις για την Κύπρο, οι οποίες σίγουρα θα υπάρξουν, αλλά και ότι το ραδιενεργό νέφος, ανάλογα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, θα απλωθεί σε μία ευρύτερη περιοχή της υφηλίου και θα επηρεάσει πάρα πολλές χώρες, ίσως της Ευρώπης, του Καυκάσου ή της Μέσης Ανατολής.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει όντας μέλος της ΕΕ και έχοντας την προεδρία της ΕΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, όπως τεκμηριώνεται επιστημονικά και πολιτικά», δήλωσε ο κ. Περδίκης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)