Δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού, και όχι μόνο, αφήνει ο θάνατος του καταξιωμένου λαογράφου, συγγραφέα και ερευνητή, Ευστάθιου Ευσταθιάδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών. Θεωρείται, όχι τυχαία, ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους λαογράφους, αλλά και η τελευταία μεγάλη λόγια μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού, της γενιάς του, καθώς αφήνει πίσω του ένα μεγάλο, αξιόλογο έργο-προσφορά στον Ελληνικό πολιτισμό.
Γεννήθηκε το 1930 στην Κοκκινιά Κιλκίς, χωριό στο οποίο από το 1920 είχαν εγκατασταθεί οικογένειες Ποντίων με καταγωγή κυρίως από το Τσαπίκ του Καυκάσου. Από μικρή ηλικία συλλέγει πληροφορίες σχετικά με ό,τι αφορά την πατρογονική γη του Πόντου.
Ο σοβαρός τραυματισμός του από μία νάρκη, του επέφερε οριστική απώλεια της όρασης του, το 1947, όταν μελετούσε για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό δεν ανέκοψε την πορεία του. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή και άσκησε την δικηγορία, ενώ το Δεκέμβριο του 1966 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και έγινε ο πρώτος τυφλός διδάκτωρ στον κλάδο του.
Ο Στάθης, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, καταξιώθηκε ως ιστορικός και λαογράφος ερευνητής της ζωής τού Ποντιακού Ελληνισμού. Τη δεκαετία τού ΄80, ταξίδευσε στην Τραπεζούντα, και συνέλεξε τραγούδια από ποντιόφωνους καλλιτέχνες, μέρος των οποίων εξέδωσε σε δίσκο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά, στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος.
Σημαντικότατο έργο-παρακαταθήκη, αποτελούν η μελέτη του «Τα τραγούδια του Ποντιακού λαού», που κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κυριακίδη, όπως και τα δεκαέξι θεατρικά-ηθογραφικά του έργα, γραμμένα στην Ποντιακή γλώσσα, που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Ποντιακό θέατρο», από το «Φάρο Ποντίων», Θεσσαλονίκης, που ίδρυσε.
Έδωσε πολλές παραστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με το Ποντιακό Θέατρο, που είχε ιδρύσει, σε πόλεις και χωριά της Ν. Ρωσίας. Συγκινούσε στις εκατοντάδες διαλέξεις που έδινε, ενώ συμμετείχε σε πνευματικά συμπόσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αξέχαστες θα μείνουν οι εκπομπές που έγραφε και επιμελούνταν στη δεκαετία του ΄70, με τον τίτλο «Ποντιακοί Αντίλαλοι», για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας, όπου συμμετείχε και ο ίδιος τραγουδώντας, παίζοντας λύρα, διδάσκοντας και διευθύνοντας τη χορωδία του συλλόγου «Φάρος Ποντίων», που επίσης συμμετείχε στις ηχογραφήσεις.
Για την συνολική προσφορά του βραβεύτηκε το 1985 με το Α' Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ Καρασαββίδου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Μυροφόρα και τον Ιάκωβο.
Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί αύριο στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του, Κιλκίς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)