Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αρχίζει σήμερα μεγάλη περιοδεία στην Αφρική με ένα σταθμό στο Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος στη μαύρη ήπειρο που γιόρτασε στις 9 Ιουλίου την πρώτη επέτειο της ανεξαρτησίας του, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Κλίντον αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα για τη Σενεγάλη, πρώτο σταθμό της 11ήμερης περιοδείας της που θα την οδηγήσει επίσης στην Ουγκάντα, την Κένυα, το Μαλάουι και τη Νότια Αφρική, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Μπορεί επίσης να υπάρξουν και άλλοι προορισμοί.
Οι ΗΠΑ προτίθενται να συνδράμουν στην «ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της ασφάλειας και της δημοκρατίας» στην Αφρική, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Τον Ιούνιο ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει τη στρατηγική του υπέρ της ανάπτυξης της Αφρικής, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της δημοκρατίας σε μια ήπειρο που αντιμετωπίζει στην απειλή της Αλ Κάιντα και μια οικονομική επίθεση από την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος θέλει να επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία: την υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση της οικονομίας και των επενδύσεων, την προτεραιότητα στην ειρήνη και την ασφάλεια και την προώθηση της ανάπτυξης.
Στη Σενεγάλη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μάκι Σαλ, του οποίου ο συνασπισμός επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου.
Η Κλίντον αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή της για την «αντίσταση των δημοκρατικών θεσμών στη Σενεγάλη». Το Ντακάρ συχνά αναφέρεται ως ένα από τα σπάνια μοντέλα δημοκρατίας στην Αφρική, κυρίως στη δυτική που πλήττεται από πολιτικο-στρατιωτικές ταραχές.
Κατόπιν η Κλίντον θα μεταβεί στο Νότιο Σουδάν όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ για να «επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με το Σουδάν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία σε θέματα ασφάλειας, διπλής υπηκοότητας και του πετρελαίου», πρόσθεσε η Νούλαντ.
Το Νότιο Σουδάν κατηγόρησε πριν από 10 ημέρες το Σουδάν ότι βομβάρδισε εκ νέου το έδαφός του και έκρινε αδύνατο --παρά την πρόσφατη χειραψία των προέδρων του Σουδάν και του Νοτίου Σουδάν-- να συνεχιστούν οι "απευθείας διμερείς" διαπραγματεύσεις με το Χαρτούμ.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπό τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.
Μεταξύ των βασικών διαφωνιών είναι η χάραξη των συνόρων και το μοίρασμα του πετρελαίου του Σουδάν. Στο νότο βρίσκεται περίπου το 75% των κοιτασμάτων πετρελαίου, ωστόσο για τις εξαγωγές του εξαρτάται από τις υποδομές του βορρά, τον οποίο διαπερνούν οι αγωγοί. Τζούμπα και Χαρτούμ δεν καταλήγουν να συμφωνήσουν στα δικαιώματα διέλευσης. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι στηρίζει η μια την εξέγερση στο έδαφος της άλλης.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)