Την κατασκευή και εγκατάσταση, για λογαριασμό της ΔΕΗ, δύο νέων υποβρύχιων καλωδίων, που συνδέουν με ηλεκτρικό ρεύμα το νησί της Θάσου με την Κεραμωτή και το νησί της Αίγινας με τα Μέθανα, ολοκλήρωσε ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια.
Το συνολικό έργο παραγγέλθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε το έργο, κατόπιν σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού. Στις αρχές Ιουλίου του 2012, ενάμιση μήνα νωρίτερα από την προθεσμία, που είχε οριστεί, το έργο παραδόθηκε ολοκληρωμένο κι έτοιμο για πλήρη λειτουργία – συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και πόντισης των υποβρύχιων καλωδίων ενεργείας, ονομαστικής τάσης 20 kV, της προστασίας αυτών στα παράκτια τμήματα, καθώς και της υλοποίησης των απαραίτητων συνδέσεων των καλωδίων με το υφιστάμενο υπόγειο ή εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ.
Με την αναβαθμισμένη πλέον ηλεκτρική διασύνδεση των δύο νησιών, ενισχύεται η αξιοπιστία του τοπικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποφεύγονται προβλήματα στην τροφοδοσία, σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου από τα ήδη υφιστάμενα υποβρύχια καλώδια από αλιευτικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Τα νέα καλώδια, μήκους 8,1 και 9,8 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, ήρθαν να προστεθούν στα τρία παλαιότερα, που υποστήριζαν την ηλεκτρική διασύνδεση του καθενός από τα δύο νησιά, διασφαλίζοντας έτσι αξιόπιστα τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, που πηγάζουν από τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητεςτων κατοίκων και των επισκεπτών των δύο νησιών.
Επισημαίνεται ότι τα υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια, που χρησιμοποιήθηκαν, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Fulgor, θυγατρικής του ομίλου Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Θάσου και της Αίγινας, ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ένα άλλο σημαντικό έργο, την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, συμμετέχοντας στο σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης.
Πρόκειται για έργο, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV, μήκους 380 χλμ.
Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για αρκετά ακόμα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών και υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το ηπειρωτικό σύστημα, κατά τα επόμενα χρόνια.
Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια διευκρινίζει ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε ανάλογα έργα σε Ελλάδα, Μεσόγειο, Βόρεια Θάλασσα και σε άλλες περιοχές του εξωτερικού.
Παράλληλα, ο στρατηγικός του σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων του εργοστασίου της Fulgor στην Κόρινθο, ώστε να είναι επιπροσθέτως δυνατή η κατασκευή υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης, εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος, μεγάλου συνεχόμενου μήκους - χωρίς πολλούς εργοστασιακούς συνδέσμους, καθώς και εξειδικευμένων υποβρύχιων καλωδίων και σωλήνων για τη μεταφορά αερίων και υγρών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)