Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποβάθμισε σήμερα τον κίνδυνο από τα χημικά όπλα της Συρίας, αλλάζοντας κατά τα φαινόμενα άρδην στάση μερικές ημέρες μετά την απειλή της να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που εμπνέεται από και υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων του Ισραήλ ότι δεν θα ανεχθούν την εξάπλωση των χημικών όπλων της Συρίας, όπου μαίνεται τους τελευταίους 16 μήνες η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενέτεινε τους φόβους για επέκταση του πολέμου και αύξησε τη ζήτηση για τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Πάντως, αφού η Δαμασκός παραδέχθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι διαθέτει χημικά όπλα, τονίζοντας ότι είναι ασφαλή και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση "επίθεσης από το εξωτερικό", η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να μεταβάλλει τη στάση της, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Τίποτα δεν θα γίνει», είπε ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, αστειευόμενος ότι θα επιστρέψει την δική του μάσκα. «Κατά την γνώμη μου, ουδείς στον κόσμο θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ. Έτσι, τίποτα δεν θα γίνει», εξήγησε.
Το Ισραήλ θεωρείται ότι είναι η μόνη χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο στην Μέση Ανατολή --κάτι που δεν έχει παραδεχθεί ποτέ επίσημα--, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να προβεί σε συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης με μη συμβατικά όπλα.
Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται σύμμαχος του Άσαντ, δεν έχει αντιδράσει επίσημα στις υποθέσεις ότι μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα μέρος τουλάχιστον των συριακών χημικών όπλων. Η οργάνωση είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Ο Μπαράκ έχει δηλώσει έκτοτε ότι σε περίπτωση νέας σύρραξης οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα θεωρήσουν ολόκληρη την επικράτεια του Λιβάνου στόχο, με δεδομένη την συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην διακυβέρνηση.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν παράλληλα ότι εξτρεμιστές ισλαμιστές που μάχονται εναντίον του Άσαντ ίσως αποπειραθούν να αποκτήσουν τα χημικά όπλα του καθεστώτος. Άλλο ένα από τα σενάρια είναι ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει σε μια αυτοκτονική ύστατη μάχη. Το Ισραήλ παραμένει τύποις σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία μετά την πόλεμο του 1967, όταν είχε καταλάβει και αργότερα προσαρτήσει τα στρατηγικής σημασίας Υψώματα του Γκολάν, αν και οι δύο χώρες δεν έχουν εμπλακεί σε εκτεταμένες εχθροπραξίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Ο Έιταν Χαμπέρ, πρώην εκπρόσωπος του τεθνεώτος Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν, εκτίμησε σε άρθρο του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ ότι «όσο η κατάσταση στη Συρία παραμένει υπό τον έλεγχο του Άσαντ, το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται» για τα χημικά όπλα. «Όσο βρίσκεται στην εξουσία, η υπόθεση είναι ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε, «με την έμφαση στο 'όσο'».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)