Αλβανία: H Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αλβανία: H Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας αποφάσισε να μειώσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο στο 4%, από 4,25%.

Από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το Εποπτικό Συμβούλιο έχει μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκια, μετά από μια δεκαετία που παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,5%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αντριάν Φουλάνι, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση αυτή, είναι η μείωση της κατανάλωσης και το χαμηλό επίπεδο των τιμών στην αγορά, ενώ, όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

"Παρά τα πλήγματα από την κρίση που προέρχονται από την ευρωζώνη, η οικονομία συνεχίζει να διατηρεί τις παραμέτρους της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους", δήλωσε ο κ. Φουλάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,8%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Πρόσθεσε, δε, ότι "οι εμπορικές ανταλλαγές γενικώς σημείωσαν πτώση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,3% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2%, κάτι που μείωσε το έλλειμμα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ