Μπορεί οι ΗΠΑ να μη φείδονται εγκωμίων για τις προόδους που επιτυγχάνονται καθημερινά στη Μιανμάρ, ωστόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικώ, Χίλαρι Κλίντον ακόμη δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της να προφέρει το όνομα της χώρας αυτής, όταν βρίσκονται παρόντες αξιωματούχοι από το κράτος που κάποτε ονομαζόταν Βιρμανία.
Μιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, η Κλίντον απέφυγε να χρησιμοποιήσει είτε την νέα ονομασία Μιανμάρ, είτε την παλαιά, Βιρμανία, στην ομιλία της στην διάρκεια της οποίας επαίνεσε τις προόδους «που λιγοστοί ήσαν εκείνοι που θα αποτολμούσαν να πιστέψουν ότι θα έρχονταν».
Κατά τα φαινόμενα, η Κλίντον δεν επιθυμεί να προσβάλει την κυβέρνηση της Μιανμάρ και τη διπλωματική της αποστολή στην Πνομ Πενχ αναφερόμενη στη χώρα με το όνομα Βιρμανία, που χρησιμοποιεί για να την αποκαλεί η Ουάσιγκτον, ώστε να απαξιώσει τους πρώην δικτάτορες, που σήμερα καθοδηγούν την μετάβαση προς τη δημοκρατία.
Το δίλημμα του πως θα κατονομάζεται η χώρα σε διεθνείς περιστάσεις είχε δημιουργηθεί από το 1989 μία χρονιά στην οποία είχαν βρει τον θάνατο χιλιάδες άνθρωποι, θύματα της καταστολής της λαϊκής εξέγερσης κατά των στρατηγών, οπότε ο στρατός μετέβαλε το όνομα της χώρας σε Μιανμάρ, κάτι που ουδέποτε αποδέχθηκαν οι ΗΠΑ, διότι θεωρούσαν ότι αυτό θα αποτελούσε μια έμμεση νομιμοποίηση του στρατιωτικού καθεστώτος.
Η Κλίντον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Μιανμάρ Τέιν Σέιν αύριο, στο πλαίσιο μίας συνδιάσκεψης με επιχειρηματίες στο Σιέμ Ριπ, δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις εναντίον της Μιανμάρ ώστε να διευκολύνουν τις επενδύσεις που σχεδιάζουν εκεί αμερικανικοί όμιλοι.
Καθώς η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες γίνεται όλο και στενότερη, η πραγματική πρόκληση πλέον φαντάζει να είναι όχι ποιες και πόσες κυρώσεις προτίθεται να άρει η Ουάσιγκτον, αλλά το εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει να προφέρει το σημερινό και όχι να αναφέρεται στο παλαιό όνομα της χώρας.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)