Βαρθολομαίος: «Ας μην έχουμε φόβο για το μέλλον» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Βαρθολομαίος: «Ας μην έχουμε φόβο για το μέλλον»

Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι εξωτερικές δυσκολίες και οι ελλείψεις και δεν πρέπει να φοβόμαστε για το μέλλον μας, τόνισε στο κήρυγμά του, από την Καστοριά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς, όπως είπε, «ο κλήρος του χριστιανού» είναι η «στενή και τεθλιμμένη οδός», κατά το πρότυπο της ζωής των αγίων της εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και της ακολουθίας αγιοκατάξεως της Οσία Σοφίας της Παναγίας της Κλεισούρας, που πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καστοριάς, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

«Η ζωή των αγίων είναι δια ημάς πρότυπον και παρηγορίαν» τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, εξηγώντας ότι μας δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας και από την άλλη μας βοηθά να μην παρεκκλίνουμε από τον δρόμο και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τα βάσανα, τους κινδύνους, που εκείνοι «εκουσίως» υπέμειναν υπέρ του Χριστού.

«Αυτός είναι ο κλήρος των χριστιανών. Ο σταυρός και όχι η άνεση, ο κόπος και όχι η ανάπαυση, η στενή και τεθλιμμένη οδός, η απάγουσα εις τη ζωήν και όχι η ευρεία η απάγουσα εις την απώλειαν», σημείωσε ο Πατριάρχης και συνέχισε:

«Δια τούτο δεν πρέπει να μας τρομάζουν εξωτερικαί δυσκολίαι και ελλείψεις, ας μην έχουμε φόβο για τον μέλλον μας, ας αγαπήσωμεν τη δυσκολία μας, ας υπομείνουμε την όποιαν φτωχία, στέρησιν, ασθένειαν, ή αδυναμίαν».

Επισήμανε ότι η εκκλησία αποδεικνύεται «ζώσα», εφόσον αναδεικνύει αγίους, «με υπεράνθρωπον ζωή και υπερφύσιν χαρίσματα», κατά «τους έσχατους καιρούς», όπου «επλήθηναν η ανομία και η απιστία των πολλών».

Η Οσία Σοφία (Χοτουρίδου) γεννήθηκε στην περιοχή της Τραπεζούντας στον Πόντο και ήρθε ως πρόσφυγας στην περιοχή. Έχοντας χάσει το σύζυγο και τον γιό της κατέφυγε στην Ι. Μονή της Θεοτόκου της Κλεισούρας Καστοριάς, όπου και ασκήτεψε εκεί μέχρι «την κοίμησιν της» στις 6 Μαΐου 1974. Υπήρξε υπόδειγμα ασκητικής αρετής, ταπεινοφροσύνης, αγάπης προς τον συνάνθρωπο, προσφοράς και ανιδιοτέλειας, όπως τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ μια ποιμαντορική ράβδο και του ευχήθηκε να συνεχίζει με τη ίδια επιτυχία το πνευματικό του έργο.

«Πανηγυρίζουμε την αγιοκατάταξη στις δέλτους της εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας, της χελιδόνας του Πόντου», τόνισε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ προσθέτοντας ότι κάθε άγιος αποτελεί «υπόδειγμα» και απόδειξη ότι καμία εξωτερική δύναμη, καμία οικονομική ένδεια, ή δυσκολία «δεν μπορεί να καταβάλει τον άνθρωπο που πιστεύει στο Χριστό» και ότι ο πιστός «ακόμη και σε δυσχερείς περιστάσεις εξέρχεται νικητής».

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας και τα τελέσει τον καθαγιασμό του Κιβωρίου του τάφου της Οσίας Σοφίας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ