Όλο και περισσότερο απομονωμένη βρίσκεται η Παραγουάη μετά την αποπομπή την Παρασκευή του προέδρου της Φερνάνδο Λούγο, ενώ η Αργεντινή ανακοίνωσε πως αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής της Ασουνσιόν στην επόμενη σύνοδο της Mercosur.
Οι χώρες-μέλη αποφάσισαν να «αφαιρέσουν από την Παραγουάη το δικαίωμα συμμετοχής της στην 43η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινής Αγοράς και της συνόδου των πρόεδρων της Mercosur, καθώς και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, όπου θα διεξαχθεί, στην πόλη Μεντόζα, η επόμενη σύνοδος, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης Χοσέ Φελίς Φερνάντες Εστιγκαρίμπια ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο, όπως ήδη έχει δηλώσει και ο αποπεμφθείς πρόεδρος Λούγο.
Εκτός από την Παραγουάη, μέλη της Mercosur (Κοινής Αγοράς της Νότιας Αμερικής) είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και η Unasur (Νοτιοαμερικανική Ενωση Κρατών), την εναλλασσόμενη προεδρία της οποίας ασκεί η Παραγουάη. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Περού, επόμενη χώρα που αναλάβει την προεδρία.
Το νέο καθεστώς της Παραγουάης δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα και οι επικρίσεις είναι έντονες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες ανακαλούν τους πρεσβευτές τους.
Το βράδυ της Κυριακής το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις, το ίδιο και ο Ισημερινός, ενώ η Βραζιλία ανακοίνωσε πως δεν θα επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Παραγουάης.
Συνολικά, έξι λατινοαμερικανικές χώρες έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από την Ασουνσιόν: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Περού και Ισημερινός. Πέντε έχουν ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση: Βενεζουέλα, Ισημερινός, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ και Βολιβία.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις αποστολές πετρελαίου στην Παραγουάη.«Λυπούμαστε πολύ, αλλά δεν θα υποστηρίξουμε ένα πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)