Οι αμερικανοί διπλωμάτες στο Πακιστάν υφίστανται αυξανόμενες οχλήσεις από τις τοπικές αρχές, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν πέρυσι, επισημαίνει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Οι υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ μιλούν για οχλήσεις και κωλύματα «σκόπιμα και συστηματικά», σύμφωνα με την 76σελιδη αυτή έκθεση γενικής επιθεώρησης της αμερικανικής διπλωματικής διοίκησης.
Οι επίσημες πακιστανικές οχλήσεις και τα κωλύματα, ένα χρόνιο πρόβλημα στο Πακιστάν, αυξήθηκαν σε σημείο που να εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές αποστολές και την εφαρμογή προγραμμάτων", τονίζει η έκθεση.
Οι οχλήσεις εκδηλώνονται κυρίως με καθυστερήσεις στη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στο αμερικανικό προσωπικό, μπλοκάρισμα στις παραδόσεις υλικού για προγράμματα αρωγής και κατασκευών και με την παρακολούθηση Αμερικανών μελών της πρεσβείας και εργαζόμενων στη χώρα.
Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας διερευνητικής αποστολής στις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισλαμαμπάντ, του Καράτσι, της Πεσαουάρ και της Λαχώρης.
Η έκθεση που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητης σημασίας αλλά μη απόρρητη» ζητεί το πρόβλημα των οχλήσεων να περιληφθεί στην ατζέντα των επαφών με την πακιστανική κυβέρνηση. Ωστόσο τα σημεία στο έντυπο που αναφέρονται στις οχλήσεις και σε άλλες συστάσεις είναι μαυρισμένα και δεν μπορούν να διαβαστούν.
«Η έφοδος αμερικανών κομάντος σε καταφύγιο του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ στις 2 Μαΐου του 2011 προκάλεσε "διπλή σκοτούρα" στην πακιστανική πλευρά, δείχνοντας την "ακαταλληλότητα" της κυβέρνησης και την ανικανότητά της να εντοπίσει ή να αμυνθεί σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση», γράφει η έκθεση.
«Η επίδραση των γεγονότων αυτών έπληξε τις διμερείς σχέσεις σε όλο το φάσμα τους» ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες, αναφέρει ακόμη η έκθεση, που επιθυμεί στο μέλλον "λιγότερο διφορούμενες και πιο πραγματιστικές» σχέσεις.
Στην έκθεση διατυπώνονται 32 συστάσεις για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας και των συνθηκών εργασίας στην πρεσβεία, όπως η χρήση θωρακισμένων αυτοκινήτων.
Οι διπλωμάτες που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον επικρίνονται από την πλευρά τους γιατί μερικές φορές παρεμβαίνουν υπέρ το δέον όσον αφορά τις εξελίξεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πρεσβεία είναι η διαχείριση της αδηφάγου ενημέρωσης της Ουάσινγκτον και μερικές φορές η παρεμβατική εμπλοκή της», αποκαλύπτει η έκθεση, επικαλούμενη 40 τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στην πρεσβεία και την Ουάσινγκτον, εκ των οποίων ορισμένες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)