Έφυγε από τη ζωή ο βασικός ιστορικός της παιδείας στη σύγχρονη Ελλάδα Αλέξης Δημαράς που χαρακτηρίστηκε «σκαπανέας» της ελληνικής εκπαίδευσης.
Ο Αλέξης Δημαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Εργάστηκε στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και πρόσφατα επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου, τη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Για την προσφορά του στην εκπαίδευση ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σημαντικότερα έργα του είναι οι τόμοι «Νεοελληνική εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (Εστία), «Το εθνικό απολυτήριο» (Ερμής), «Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας» - το τελευταίο εκδόθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Έγραψε επιπλέον άρθρα σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά ενώ το 2008 δημοσίευσε, μαζί με την Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου το ιστορικό βιβλίο – λεύκωμα «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (Μεταίχμιο).
Σε αυτό αποτυπώνονται οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής εκπαίδευσης από το 1830 μέχρι το 2000. Ήταν παντρεμένος με την Καίτη Αναργύρου και είχε δύο παιδιά, την Ελένη και τον Κωνσταντίνο. Ήταν ο γιός του ιστορικού της ελληνικής λογοτεχνίας Κ.Θ.Δημαρά.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.