Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά το περιστατικό λύσσας, μερικούς μήνες πριν, σε αλεπού στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας Α.Μ-Θ, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, για τη δημιουργία βιολογικού φραγμού κατά της ασθένειας και την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας και του ζωικού πληθυσμού, στη χώρα μας εφαρμόζεται από το 2012 πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας.
«Μετά από συνεργασία με κυνηγούς, θηροφύλακες, δασαρχείο και ιδιώτες κτηνιάτρους, αποφασίσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων καθώς, για πρώτη φορά, εντοπίστηκε αλεπού με λύσσα τόσο κοντά στη χώρα μας» ανέφερε ο κ.Σαχπατζίδης.
Στα πλαίσια του προγράμματος που εφαρμόζει για πρώτη φορά προληπτικά η περιφέρεια, προβλέπεται ο εμβολιασμός των σκύλων, γατών και λοιπών σαρκοφάγων, ηλικίας άνω των 3 μηνών. Επίσης, όλα τα κατοικίδια σαρκοφάγα, ηλικίας άνω των τριών μηνών που πρόκειται να μετακινηθούν, πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τη μετακίνηση τους και όλα τα σαρκοφάγα που εισέρχονται στη χώρα από άλλα Κράτη- Μέλη ή εισάγονται από τρίτες χώρες, πρέπει να πληρούν τους όρους που αφορούν τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, τον ορολογικό έλεγχο των αντισωμάτων και τα συνοδευτικά έγγραφα.
Τα κατοικίδια σαρκοφάγα υποχρεωτικά πρέπει να συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο του ζώου στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου και τα στοιχεία της σήμανσής του , καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
«Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Νομών) , παρά τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και το πλήθος των αντικειμένων αρμοδιότητάς τους , εργάζονται και για τον σκοπό αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και η προστασία της υγείας του ζωικού πληθυσμού της περιοχής Α.Μ.Θ.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)