Το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας, έρχεται να αποκαταστήσει η οριστική μελέτη, η οποία πήρε χτες την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το σωματείο «Διάζωμα» με περίπου 100.000 ευρώ, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη στερέωση και αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου, καθώς και στη συμπλήρωση των κλιμάκων στις σωζόμενες κερκίδες. Η συμπλήρωση των εδωλίων θα γίνει μόνον όπου είναι απαραίτητο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης, όπως στις άκρες των κερκίδων.
Το μνημείο βρίσκεται μέσα στο Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, στη βορειοδυτική γωνία του και σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους.
Είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και συγκαταλέγεται στα μετρίων διαστάσεων μνημεία του είδους του, με συνολική χωρητικότητα 5.000 θεατές.
Η σωζόμενη φάση του χρονολογείται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.), ενώ άγνωστα παραμένουν τα στοιχεία της αρχικής του μορφής.
Πολύ πιθανόν οι θεατές να παρακολουθούσαν τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες από ξύλινα καθίσματα ή από το έδαφος. Τον 4ο αι. π.Χ. κτίστηκε το πρώτο λίθινο θέατρο από ντόπιο ασβεστόλιθο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές μετασκευές και επισκευές.