Η τιμηθείσα με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011 ακτιβίστρια της υεμενίτικης αντιπολίτευσης Ταουακούλ Κάρμαν δήλωσε χθες ότι οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ στη χώρα της είναι αναποτελεσματικές, διότι σκοτώνουν κυρίως αμάχους στη νότια Υεμένη και όχι τους στόχους τους, τους μαχητές που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα.
Οι ΗΠΑ και συμμαχικές χώρες στον Κόλπο έχουν θορυβηθεί από την σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει στην Υεμένη οι ισλαμιστές αντάρτες, που διευκολύνθηκαν από την πολιτική αναταραχή στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου πέρυσι και κατέλαβαν τεράστιες περιοχές, περιλαμβανομένων σημαντικών πόλεων.
Η Ουάσινγκτον αντιδρά στην απειλή αυτή κλιμακώνοντας τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) εναντίον ισλαμιστών μαχητών στη χώρα κι εκπαιδεύοντας το στρατό της Υεμένης.
«Είμαστε εναντίον των επιθέσεων των τηλεκατευθυνόμενων διότι δεν σκοτώνουν την αληθινή αλ Κάιντα, θέτουν στόχο τις γυναίκες και τους νέους», είπε η Κάρμαν σε συνέντευξή της στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, την Τετάρτη.
Ηγέτες φυλών σε περιοχές της Υεμένης όπου οι επιθέσεις των UAVs έχουν στοιχίσει τη ζωή σε άμαχους λένε ότι οι επιδρομές στρέφουν όλο και περισσότερο τους πολίτες εναντίον της κυβέρνησης στη Σαναά και της Ουάσινγκτον.
Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο στρατός της Υεμένης έχει εξαπολύσει μια γενικευμένη αεροπορική και χερσαία επίθεση στη νότια Υεμένη.
Η Κάρμαν είπε ότι ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που δέχθηκε τελικά να παραιτηθεί το Φεβρουάριο φέτος έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του οι οποίες διαρκούσαν ένα χρόνο, ήταν «το χέρι που έδωσε στ' αλήθεια» δύναμη στην αλ Κάιντα στη χώρα. «Η καταπολέμηση των τρομοκρατών είναι στόχος της επανάστασής μας και καλωσορίζουμε την συμμετοχή των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας (σε αυτή), αλλά ο μόνος που ενδιαφέρεται να πολεμήσει την αλ Κάιντα στη χώρα μας είναι ο υεμενίτικος λαός», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ απολάμβανε επί χρόνια την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, που τον θεωρούσαν σύμμαχό τους στην αντιμετώπιση των μαχητών της αλ Κάιντα. Οι αντίπαλοί του αντίθετα τον κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούσε την απειλή των εξτρεμιστών και τους ενθάρρυνε για να αναγκάσει τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία να τον διατηρήσουν στην εξουσία.
«Δεν αισθανόμασταν άνετα με την προσέγγιση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της αλ Κάιντα με τον Σάλεχ. Τους είχα πει, 'πρέπει να είστε προσεκτικοί με τον Σάλεχ. Μην τον εμπιστεύεστε'. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι [οι ΗΠΑ] δεν γνώριζαν τις διασυνδέσεις του Σάλεχ με την αλ Κάιντα. Τώρα, ο Χάντι πιστεύουμε ότι θα σταματήσει την αλ Κάιντα», υποστήριξε η Κάρμαν.
Σε μάχες χθες στην Υεμένη αναφέρθηκαν τουλάχιστον 31 νεκροί, 23 μαχητές της αλ Κάιντα και της Άνσαρ αλ Σαρία και οκτώ στρατιωτικοί.
Η Κάρμαν δήλωσε ικανοποιημένη με την διαδικασία μετάβασης και την ανάδειξη του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στην προεδρία.
«Είμαστε χαρούμενοι και βλέπουμε πρόοδο. Είναι μια δική μας νίκη. Είναι ο πρόεδρος που επέλεξε η επανάσταση, και είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ως τώρα δεν έχει υπάρξει ενοποίησή τους», είπε η Κάρμαν.
Στην διάρκεια της εξέγερσης, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είχαν διασπαστεί.
«Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα [να ασκήσει] περισσότερη πίεση. Δεν έχει κάνει αρκετά. Χρειαζόμαστε υποστήριξη για να εκδιώξουμε όλη την οικογένεια του Σάλεχ από τις δυνάμεις ασφαλείας. Υποστηρίζουν την αλ Κάιντα», υποστήριξε ακόμα η Κάρμαν.
Στόχοι των ακτιβιστών είναι να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να αναμορφωθούν ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, επανέλαβε. «Είμαστε ακόμα στις πλατείες. Οι σκηνές είναι ακόμα εκεί, δεν θα φύγουμε ώσπου να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε η Κάρμαν.