Ο στρατός της Συρίας προέβη χθες σε νέους βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό στην Χούλα, θέατρο μιας σφαγής που προκάλεσε κατακραυγή από μέρους της διεθνούς κοινότητας, καθώς η βία συνεχίζεται αδιάκοπα στη χώρα--όπου συνολικά χθες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 62 νεκρούς.
Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι ενθαρρύνει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράττει «άγρια εγκλήματα», μετά τις επικρίσεις της Μόσχας για τις κυρώσεις που επιβάλλει η δύση για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία.
Στη Γενεύη, ο αναπληρωτής του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Γκεενό, δήλωσε ότι αναμένει από το συριακό καθεστώς «σαφείς χειρονομίες» για τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πρόσβαση στον πληθυσμό για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών.
Ενώ η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρνει να συμφωνήσει για την πορεία που θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την κρίση, η συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον της λαϊκής εξέγερσης που συνεχίζεται από τον Μάρτιο του 2011 και οι μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες συνεχίζεται και χθες ακτιβιστές έκαναν λόγο για 62 νεκρούς.
Ο στρατός βομβάρδισε με βαρύ πυροβολικό χθες το απόγευμα τη Χούλα, όπου 108 άνθρωποι σφαγιάστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ανακοίνωσε το ΣΕΣ, καλώντας τους παρατηρητές της αποστολής του ΟΗΕ να μεταβούν στην τοποθεσία αυτή στην κεντρική Συρία και «να προστατεύσουν τους αμάχους που βρίσκονται εκεί ακόμα».
Οι περίπου 300 παρατηρητές του Οργανισμού που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να γίνει σεβαστή η εκεχειρία που προέβλεπε το σχέδιο Άναν, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ την 12η Απριλίου αλλά παραβιάζεται συστηματικά από τον τακτικό στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς και τους αντάρτες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι «οι κάτοικοι έφυγαν προς άλλα χωριά στην περιοχή της Χούλα, υπό το φόβο νέων σφαγών», κάνοντας λόγο για στήλες καπνού που υψώνονταν από το χωριό Τάλντο, που έγινε στόχος του πυροβολικού.
Συνολικά χθες 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι από δυνάμεις του καθεστώτος. Την Τρίτη, είχαν σκοτωθεί 98 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 που εκτελέστηκαν συνοπτικά στην Ντέιρ αλ Ζορ. Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την αποκάλυψη των εκτελέσεων.
Στους 14 μήνες που διαρκεί η βία πάνω από 13.000 Σύροι έχουν βρει το θάνατο, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Μετά τη σφαγή στη Χούλα η Ιαπωνία και η Τουρκία ακολούθησαν το παράδειγμα πολλών δυτικών χωρών και ανακοίνωσαν την απέλαση των σύρων διπλωματών από τις πρωτεύουσές τους. Ο Παναμάς ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις σχέσεις του με την Δαμασκό. Από την πλευρά τους, οι συριακές αρχές διέταξαν να φύγει από τη χώρα η Ολλανδή επιτετραμμένη, μια από τους τελευταίους ξένους διπλωμάτες που παρέμεναν στις θέσεις τους στην Δαμασκό.
Η Ρωσία επέκρινε τα «αντιπαραγωγικά» μέτρα των χωρών της Δύσης καθώς, όπως εκτίμησε, «σημαντικά κανάλια για την άσκηση επιρροής στη συριακή κυβέρνηση (. . .) έχουν ήδη κλείσει».
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι διενέξεις επαναλήφθηκαν, με τον Γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Βίτιγκ να εκφράζει την ευχή η σφαγή στη Χούλα να «ανοίξει τα μάτια» των συμμάχων της Συρίας, ειδικά της Μόσχας και του Πεκίνου, και τον Ρώσο πρεσβευτή Βιτάλι Τσούρκιν να αντιτάσσει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν τηρεί το σχέδιο Άναν και αρνείται κάθε διάλογο με την Δαμασκό.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συναντάται με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, θέλει να επηρεάσει τη ρωσική θέση. Ο Ολάντ προχώρησε τη συζήτηση για μια πιθανή διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά με την εντολή του ΟΗΕ--κάτι που μοιάζει απαγορευτικό, με δεδομένο ότι το Πεκίνο και η Μόσχα αντιτίθενται σε μια τέτοια επιχείρηση.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αύριο μια ειδική σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία.
Χθες βράδυ, στην διάρκεια βιντεοδιάσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, οι τέσσερις ηγέτες «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία» και συμφώνησαν ότι είναι κατεπείγον «να τερματιστεί η βία της κυβέρνησης σε βάρος του λαού της χώρας» και να επιτραπεί «μια πολιτική μετάβαση», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.