«Ο προϋπολογισμός της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ αποτελεί το κύριο επενδυτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης»
τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης
Εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η γνωμοδότηση του Αντιπροέδρου της επιτροπής, Γιώργου Σταυρακάκη, για την έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμών για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2013.
Στην γνωμοδότηση του ο Γιώργος Σταυρακάκης αναφέρει ότι για άλλη μια χρονιά η συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ πραγματοποιείται με την οικονομική και κοινωνική κρίση να βάζει σε δοκιμασία τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών ενώ οι προϋπολογισμοί των Κρατών Μελών καταρτίζονται στη βάση εξορθολογισμού των δημοσιονομικών δαπανών και σκληρών οικονομικών μέτρων σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός να εξισορροπηθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις, αφενός για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται από τις Συνθήκες, αφετέρου για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι η Πολιτική Συνοχής έχει αποδείξει την προστιθέμενη αξία της και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως το κατάλληλο επενδυτικό μέσο που θα οδηγήσει την ΕΕ στην ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, αντιμετωπίζοντας με ακρίβεια τις επενδυτικές ανάγκες των περιφερειών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα συμβάλλει μονάχα στην μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη ολόκληρης της Ένωσης.
Στην γνωμοδότηση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών, καθώς η επιτάχυνση της υλοποίησης των περισσοτέρων προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής, οδήγησε, στο τέλος του 2011, σε ένα σημαντικό αριθμό καθυστερημένων πληρωμών που έπρεπε να αντιμετωπιστεί μέσω της διάθεσης επαρκών πιστώσεων πληρωμών το 2012. Επιπλέον, εκφράζεται η ανησυχία ότι αυτές οι ελλείψεις στις πληρωμές είναι πιθανό να επιδεινωθούν το 2013, όπου η εφαρμογή των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής αναμένεται να επιταχυνθεί.
Γι αυτό τον λόγο, ο Γιώργος Σταυρακάκης κάνει έκκληση στο Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβούν, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην άμεση ανάλυση και αξιολόγηση των ποσών και των αναγκών, προκριμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή των προγραμμάτων για το 2013. Η έλλειψη στις πιστώσεις πληρωμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων.
Το κύριο μήνυμα της γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ και ιδιαίτερα της Πολιτικής Συνοχής αποτελεί το κύριο επενδυτικό εργαλείο για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Επομένως, θα πρέπει εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Προϋπολογισμού της ΕΕ:
Τον Ιούλιο θα διεξαχθούν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το έτος 2013, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή στις 25 Απριλίου.
Τις διαπραγματεύσεις αυτές θα ακολουθήσει τον ίδιο μήνα η υιοθέτηση της θέσης του Συμβουλίου επί του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τη θέση του αναφορικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, θα συσταθεί η Επιτροπή Συνδιαλλαγής με τη συμμέτοχη των μελών του Συμβουλίου ή των αντιπροσώπων τους και ισάριθμων αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο εντός 21 ημερών. Εάν αποτύχει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.
Στην περίπτωση που η Επιτροπή Συνδιαλλαγής συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν 14 ημέρες για να εγκρίνουν ή να το απορρίψουν.