Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος υποψήφιος ενόψει των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, υπέστη την μεγαλύτερη πτώση ως τώρα στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μετά τις κινητοποιήσεις διαδηλωτών που κατηγόρησαν το κόμμα του για διαφθορά κι αυταρχισμό, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.
Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του Πένια Νέτο, του υποψηφίου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI, αξιωματική αντιπολίτευση) μειώθηκε στο 35,6%, πάντως το προβάδισμά του επί του Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κεντροαριστερού αντιπάλου του και ηττημένου των προεδρικών εκλογών του 2006, παραμένει ευρύ.
Ο υποψήφιος του PRI υπέστη μια μείωση 2,3% του ποσοστού του σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Consulta Mitofsky, η οποία είχε δημοσιευτεί την 22α Μαΐου. Ήταν η μεγαλύτερη αφότου άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου, στα τέλη Μαρτίου. Το ποσοστό του Πένια Νιέτο είχε φθάσει και το 40% στην διάρκεια της εκστρατείας βάσει των δημοσκοπήσεων της ίδια εταιρίας.
Το ποσοστό του Λόπες Ομπραδόρ αυξήθηκε 1,2%, στο 21,7%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Consulta Mitofsky έγινε από την Παρασκευή ως την Κυριακή κι ήταν η πρώτη αφότου έγιναν διαδηλώσεις στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα εναντίον του PRI, που κυβέρνησε για 71 χρόνια πριν χάσει την εξουσία το 2000.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το PRI για διαφθορά και αυταρχισμό, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκαν μικρότερου όγκου διαδηλώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις οργανώθηκαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε χάσει με πολύ μικρή διαφορά το 2006, ελπίζει ότι ένα μέρος όσων αντιτίθενται στον Πένια Νιέτο—ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και πάνω από δύο χρόνια—θα υποστηρίξουν αυτόν. Η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, η υποψήφια του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), του απερχόμενου προέδρου Φελίπε Καλδερόν, παρέμεινε στην τρίτη θέση με 20,4% (+0,3%). Ωστόσο η υποστήριξη προς το PAN έχει τρωθεί σε σημαντικό βαθμό από τον βάρβαρο πόλεμο των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και την μείωση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα το PRI να θεωρείται το φαβορί.
Ειδικά προς τα τέλη των δεκαετιών διακυβέρνησης από το κόμμα αυτό, οι αντίπαλοί του κατηγόρησαν κορυφαία στελέχη του ότι διασπάθισαν κρατικά κονδύλια, νόθευσαν εκλογές και κατέστειλαν βία τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Ο Πένια Νιέτο λέει ότι το PRI έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, τίμιο κόμμα, που μπορεί να αντιμετωπίσει το κύμα της εγκληματικότητας και να συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων. Έχει περιθώριο σφάλματος ±3,1%.