Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί επιτέθηκε χθες στο νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας ότι η αποχώρηση των 2.000 Γάλλων στρατιωτικών που σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012 αποτελεί μια απόφαση που ελήφθη βάσει «κακού υπολογισμού», και είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».
«Εάν αυτό υλοποιηθεί, υπάρχει πραγματικά κίνδυνος οι Ταλιμπάν, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα διατηρήσουμε [στο Αφγανιστάν] άοπλο προσωπικό, ή σχεδόν άοπλο, να του επιτεθούν», είπε η Αλιό-Μαρί στην διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
«Όταν ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε πριν από μερικούς μήνες ότι την 31η Δεκεμβρίου δεν θα παρέμενε ουδείς Γάλλος στρατιωτικός στο αφγανικό έδαφος, έλεγε ό,τι να 'ναι», υποστήριξε η Αλιό Μαρί. «Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πραγματική αντίφαση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η εσπευσμένη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων είναι «αδύνατη από υλικής πλευράς». Επιπλέον, «μου φαίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη», πρόσθεσε.
Ο προηγούμενος Γάλλος πρόεδρος, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί, «σε συμφωνία με τους συμμάχους μας», υπενθύμισε η Αλιό Μαρί, έκανε σχεδιασμούς για να επαναπατριστούν 800 Γάλλοι στρατιωτικοί στα τέλη του 2012 κι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, «για να προστατεύουν εκείνους οι οποίοι δεν έχουν μάχιμο ρόλο», δηλαδή «τους εκπαιδευτές».
Ο Ολάντ, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα στο Αφγανιστάν, είπε πως σχεδιάζει να αποσύρει υπερδιπλάσιους στρατιωτικούς από ό,τι ο προκάτοχός του. Δήλωσε πως αυτό πρόκειται να γίνει «με τάξη», ενώ υποσχέθηκε ότι η Γαλλία πρόκειται να βοηθήσει το Αφγανιστάν «με έναν διαφορετικό τρόπο», στους τομείς «της εκπαίδευσης, του πολιτισμού», αλλά και της οικονομίας, ειδικά «στη στέγαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία, τις έρευνες για πετρέλαιο».