Ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας Saab είπε αυτή την εβδομάδα πως πιστεύει ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, κάτι το οποίο συνέδεσε με τις προσπάθειες της εταιρείας του να πωλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ελβετία.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο ότι κατέληξε στην προκαταρκτική απόφαση να αγοράσει 22 μαχητικά JAS Gripen από την Saab, αφού εξέτασε προσφορές και από άλλες βιομηχανίες, περιλαμβανομένου του γαλλικού ομίλου Dassault, που κατασκευάζει τα μαχητικά Rafale.
«Εξεπλάγην από το πώς ενεργούν οι ανταγωνιστές μας. Παρακολουθούμαι στενά και γνωρίζω ότι γίνονται υποκλοπές στο κινητό μου τηλέφωνο», δήλωσε ο Χόκεν Μπούσκε, ο διευθύνων σύμβουλος της Σάαμπ, στην εφημερίδα Svenska Dagbladet της Στοκχόλμης.
«Μηνύματα έχουν σταλεί από το κινητό μου, τόσο στα σουηδική όσο και στα αγγλικά, σε διάφορες περιστάσεις, σε διάφορες επαφές», πρόσθεσε. «Παρακολουθούμαι με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο. Δεν είναι παράνοια. Έτσι είναι».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Σάαμπ απέφυγε να υποθέσει ποιος μπορεί να ευθύνεται για τις υποκλοπές, ενώ δεν σχολίασε πληροφορίες που διέρρευσαν σε ελβετικά ΜΜΕ κατά τις οποίες τα JAS Gripen δεν κάλυπταν τις προδιαγραφές που είχε θέσει η ελβετική πολεμική αεροπορία.
Ο Ελβετός υπουργός Άμυνας διέψευσε τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξέτασε διάφορους παράγοντες όταν επέλεξε το σουηδικό μαχητικό, περιλαμβανομένων του κόστους αγοράς και συντήρησής του και την βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.
Ο Μπούσκε δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί η έρευνα που διεξάγει το ελβετικό κοινοβούλιο για την απόφαση αγοράς του JAS Gripen και το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον μας στη χώρα. Αυτό είναι γεγονός. Μπορεί να ακουστεί αφελές, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό η Σάαμπ να κάνει μια πολιτική εκστρατεία σε μια άλλη χώρα», πρόσθεσε.
Τα μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen χρησιμοποιούνται από τις πολεμικές αεροπορίες της Σουηδίας, της Νότιας Αφρικής, της Τσεχίας και της Ταϊλάνδης. Η Σάαμπ έχει υποβάλλει επίσης προσφορές στην Ινδία, στη Βραζιλία και στην Δανία.
Το κόστος της αγοράς των σουηδικών μαχητικών θα ανέλθει, εάν γίνει, στα 3,13 δισ. ελβετικά φράγκα, ωστόσο ως σήμερα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση. Το Φεβρουάριο, η Ντασό υπέβαλε νέα προσφορά για τα Ραφάλ.