Η διπλωματία των ΗΠΑ καλωσόρισε την δέσμευση του εκλεγμένου νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο «ευρωπαϊκό μέλλον» της χώρας, ωστόσο τον κάλεσε να συνεργαστεί με το Κόσοβο.
Στην πρώτη αμερικανική επίσημη αντίδραση στην εκλογική νίκη του Νίκολιτς, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ ανέφερε: «τον καλέσαμε να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Σερβίας, με την κυβέρνηση, για να επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς τους στόχους και ειδικά να τιμήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να συνεργαστούν εποικοδομητικά με το Κόσοβο».
Ο Νίκολιτς, πρώην ακροδεξιός εθνικιστής, υιοθέτησε μια φιλοευρωπαϊκή στάση τα τελευταία τρία χρόνια. Νίκησε τον δις πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, τον οποίο η δύση προτιμούσε, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου των δημοσκοπήσεων.
Η ΕΕ αναγνώρισε τη Σερβία ως υποψήφια προς ένταξη τον Μάρτιο, αλλά θέλει να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, αποσχισθείσα πρώην σερβική επαρχία, πριν να ανοίξει πλήρεις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η προβληματική διαδικασία διαλόγου με το Κόσοβο μπορεί όμως να περιπλακεί ακόμα περισσότερο από την κλίση του Νίκολιτς στην μαχητική ρητορική αλλά και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που είχε διεξάγει πόλεμο εναντίον των Αλβανών ανταρτών στην επαρχία την περίοδο 1998-1999.
Καθώς η θέση του Νίκολιτς σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Κόσοβο δεν είναι αποσαφηνισμένες επαρκώς, η ΕΕ εξέδωσε την Δευτέρα μια ανακοίνωση-προειδοποίηση στην οποία επεσήμανε ότι περαιτέρω εξομάλυνση των σερβικών σχέσεων με το Κόσοβο --καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις-- παραμένει προϋπόθεση για τη σύσφιγξη των διμερών δεσμών.
Αν και η προεδρία έχει περιορισμένες εξουσίες, η εκλογική νίκη του Νίκολιτς ενδέχεται να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης σερβικής κυβέρνησης, πιθανώς δίνοντας στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) την πρωτοκαθεδρία και όχι στους Δημοκράτες (DS) του Μπόρις Τάντιτς.