Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ο πρόεδρος Χριστόφιας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΜΠΕ κατά πόσο θα κάνει κάποιες υποδείξεις στο ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013 από τη στιγμή που ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, απάντησε αρνητικά.
Μάλιστα , τόνισε εμφαντικά ότι «δεν είμαι εθνάρχης του ΑΚΕΛ» και ο επί σχεδόν 20 χρόνια γγ του κόμματος πρόσθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα.
Ωστόσο, δύο εφημερίδες σήμερα «ο Φιλελεύθερος» και ο «Πολίτης» παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα για τα διαμειφθέντα στην συνεδρίαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ , στην οποία ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος.
Ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε προς προβληματισμό τέσσερα ονόματα. Αυτά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, δύο στελεχών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής με κυβερνητικό στίγμα και ενός υπουργού που τοποθετείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Συγκεκριμένα:
•Ο Αντρος Κυπριανού, όπως επισήμανε, ως ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς δικαιούται να είναι υποψήφιος στη βάση του προηγούμενου της δικής του υποψηφιότητας που στέφθηκε με την ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο. Κομματική επιλογή θα συσπειρώσει την κομματική ψηφοφοριακή βάση στον υψηλότερο βαθμό, σύμφωνα με την προεδρική ανάλυση.
• Ο Στέφανος Στεφάνου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η δεύτερη επιλογή προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της κομματικής βάσης για καθαρόαιμο κομματικό υποψήφιο που μπορεί να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά από τη βάση του ΑΚΕΛ και θα στείλει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θέλει να επενδύσει στο μέλλον.
•Ο Κίκης Καζαμίας, τέως υπουργός Οικονομικών, είναι επιλογή που μπορεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια , να συναθροίσει πέραν από τις ψήφους των ΑΚΕΛιστών και από όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τη διαχείρισή του στην οικονομία κατά την εφτάμηνη παρουσία του στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών.
•Ο Δημήτρης Ηλιάδης, προτάθηκε από τον Πρόεδρο ως επιλογή που μπορεί να συσπειρώσει γύρω της και άλλα κόμματα. Και ειδικότερα ότι μπορεί να υπηρετήσει άνοιγμα στην κεντροαριστερά, στον χώρο της ΕΔΕΚ από την οποία προέρχεται και μια μερίδα του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ο άγνωστος Χ, ο Άντρος και ο Κατσουρίδης» γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας πρότεινε υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής από τον χώρο της Αριστεράς και ότι στο ΑΚΕΛ « φοβούνται ότι θα ήταν αντιπαραγωγική μια κομματική υποψηφιότητα με ανθυποψηίους τον γ. γ. Άντρο Κυπριανού και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Κατσουρίδη». Στελέχη του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι «ο κ. Κατσουρίδης είναι ένα στέλεχος με επιρροή στην ευρύτερη κεντροαριστερή κοινωνία». Τα ίδια στελέχη πρόσθεσαν ότι «αυτό είναι ένα ουσιαστικό δίλημμα στο ΑΚΕΛ, αν τα πράγματα οδηγηθούν στην αναζήτηση ενός κομματικού υποψηφίου».
Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε στην « Καθημερινή» Κύπρου ότι το ΑΚΕΛ πορεύεται προς τις προεδρικές «με στόχο και πάλιν να βρίσκεται στην εξουσία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
Στην ίδια εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ τονίζει πως δεν τίθεται θέμα διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ και σημειώνει πως το κυβερνών κόμμα είναι ευπρόσδεκτο στη συνεργασία του κεντρώου χώρου, « εάν υιοθετεί την κοινή διακήρυξη και τον κοινό υποψήφιο του Κέντρου».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σε συνέντευξη στον «Πολίτη» λέει ότι ο κόμμα «δεν είναι Coca cola που πάει με όλα» και προσθέτει πως χρειάζεται ένας υποψήφιος, «που να εμπνέει εμπιστοσύνη , να σηματοδοτεί μια νέα εποχή και να εγγυάται ότι θα είναι καλύτερη από αυτή που αφήνουμε πίσω»
Στον χώρο του ενδιάμεσου, οι ηγεσίες των τριών κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγων καταβάλλουν ύστατες προσπάθειες να καταλήξουν σε προεδρικό υποψήφιο, τον οποίο να εξαγγείλουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο δεσμεύθηκαν.
Ανώτατος κομματικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αμέσως επόμενες μέρες θα αξιοποιηθούν για να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις προτεινομένων για το χρίσμα του υποψηφίου.
Η προσοχή παραμένει, όπως τόνισε, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό που είναι η πρώτη επιλογή όλων των συνομιλούντων για κοινή πορεία στις προεδρικές εκλογές. Το βάρος της διακρίβωσης των προθέσεων Κεραυνού, πρώην υπουργού Οικονομικών και ηγετικού στελέχους της Ελληνικής Τράπεζας, θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Δεύτερη επιλογή στο τραπέζι των διεργασιών είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρίστος Μαυρέλλης, ο οποίος ενδεχομένως να γίνει αποδεκτός και από το ΑΚΕΛ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον φέρουν ως ένα από τους πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσε να στηρίξει το ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών.
(ΑΠΕ-ΑΜΠΕ)