Αυστραλία: Κορυφαίοι οικονομολόγοι στο πλευρό της Ελλάδας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Κορυφαίοι οικονομολόγοι στο πλευρό της Ελλάδας

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη «δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ πιθανή έξοδός της δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες» σύμφωνα με τον Τομ Κένι, επικεφαλή οικονομολόγο της τράπεζας ANZ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBS

Ο κ. Κένι υποστηρίζει ότι «ακόμα και αν οδηγηθεί εκεί η κατάσταση, τότε η έξοδος θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, προγραμματισμένα και οργανωμένα, ώστε να είναι προετοιμασμένο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, να απορροφήσουν τις συνέπειες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει, οι απώλειες θα είναι τραγικές, ενώ θα κληθούν οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο να στηρίξουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα.

Εντούτοις, διευκρινίζει ότι «πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα είναι επωφελής για τη χώρα, στο βαθμό που η ελληνική οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, στην οποία περίπτωση το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταστήσει τη χώρα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό και επενδυτικό παράδεισο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με αποπομπή από το ενιαίο νόμισμα σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνιών που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, υποστηρίζει ότι «αυτές ακριβώς θα έπρεπε να είναι οι δηλώσεις της, στο πλαίσιο της παρακινδυνευμένης πολιτικής που ακολουθείται, σαν παιχνίδι πόκερ, προκειμένου να πιέσει τους Έλληνες πολίτες να λάβουν την τελική απόφαση»

αυτόχρονα, προσθέτει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ακόμα και σε στρατιωτικό πραξικόπημα, εάν επικρατήσουν συνθήκες υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, σημαντικής επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κυριαρχίας της μαύρης αγοράς, μεταναστευτικού κύματος των νέων ανθρώπων προς την Ευρώπη και την Αυστραλία και γενικής κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού»

Καταλήγει τονίζοντας ότι το «ευρώ αποτελεί ισχυρό νόμισμα, ισχυρότερο του αμερικανικού δολαρίου και η διαφαινόμενη κατακόρυφη άνοδος του αυστραλιανού δολαρίου με σημαντικές απώλειες για την αυστραλιανή οικονομία, θα προέλθει από τις εξελίξεις στις αγορές τις Ασίας και ειδικότερα της Κίνας, η οποία αναμένεται σύντομα να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το αμερικανικό δολάριο και να αναδειχθεί σε ισχυρή οικονομική δύναμη» και υπογραμμίζει ότι η αυστραλιανή οικονομία «δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο από τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ