Ισραήλ: Τουλάχιστον δύο παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: Τουλάχιστον δύο παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας

Τουλάχιστον δύο παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ αρνούνται να δεχτούν τροφή παρά τη συμφωνία με την ισραηλινή υπηρεσία φυλακών να σταματήσουν την απεργία πείνας, όπως δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές. «Οι κρατούμενοι Μαχμούντ Σάρσακ, Άκραμ Ριχάουι και Μοχάμαντ Αμπντελαζίζ συνεχίζουν την απεργία πείνας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αμάνι Σαράνεχ, εκπρόσωπος της Ομάδας Παλαιστίνιων Κρατούμενων.

Ο Μαχμούντ Σάρσακ, που βρίσκεται υπό διοικητική κράτηση, ζητά να αφεθεί ελεύθερος την 1η Ιουλίου, όμως η διοικητική κράτηση σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφεθεί ελεύθερος πριν τη λήξη της τρέχουσας περιόδου κράτησής του που ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, όπως επεσήμανε η Σαράνεχ.

Οι δύο άλλοι, που εκτίουν ποινές φυλάκισης, ζητούν την απελευθέρωσή τους για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με την Σαράνεχ, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Αζίζ είναι ανάπηρος και χρησιμοποιεί αμαξίδιο.

Η εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας φυλακών Σιβάν Γουάισμαν επιβεβαίωσε ότι Σάρσακ και ο Ριχάουι εξακολουθούν να αρνούνται τη σίτιση παρά τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα βάσει της οποίας σταμάτησε η απεργία πείνας που έκανε σχεδόν το ένα τρίτο των περίπου 4.700 παλαιστίνιων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές.

«Και οι δύο είναι υπό ιατρική παρακολούθηση στην κλινική της φυλακής Ράμι, κοντά στο Τελ Αβίβ και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει την κατάσταση της υγείας του Αζίζ.

Το Ισραήλ αποδέχθηκε τρία βασικά αιτήματα των κρατούμενων: την άρση της επ' αόριστον κράτησης χωρίς δίκη και του περιορισμού τους σε κελιά απομόνωσης, ενώ έδωσε δικαιώματα επισκέψεων σε όλους τους κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια γραπτή δέσμευση «για την αποχή από οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια» και κάθε νέα απεργία πείνας.

Η διοικητική κράτηση επιτρέπει την προφυλάκιση φερόμενων ως μαχητών για περίοδο έξι μηνών, με πιθανότητα παράτασης, χωρίς δίκη και βάσει απόρρητων πληροφοριών, που μπορεί να δει μόνο ο στρατιωτικός δικαστής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ