ΕΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΕΕ επικρίνει την ισραηλινή πολιτική εποικισμού στη Δυτική Όχθη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΕΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΕΕ επικρίνει την ισραηλινή πολιτική εποικισμού στη Δυτική Όχθη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες υιοθέτησαν σήμερα δήλωση στην οποία επικρίνουν σκληρά την ισραηλινή πολιτική εποικισμού στη Δυτική Όχθη και καταδικάζουν «τον εξτρεμισμό» και τη «βία» των εποίκων.

Η πολιτική εποικισμού στη Δυτική Όχθη απειλεί να καταστήσει «αδύνατη» την ύπαρξη δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, αναφέρει η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΕ καταδικάζει κυρίως την «επιτάχυνση» της πολιτικής του εποικισμού που καταγράφεται, σύμφωνα με την ίδια, από τη λήξη του μορατόριουμ για τον εποικισμό το 2010.

Η ΕΕ επικρίνει επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να επανεγκαταστήσει τους εποίκους της Μιγκρόν, ενός ισραηλινού οικισμού που βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, σε ιδιωτικά παλαιστινιακά εδάφη. Οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν επίσης τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων επιδεινώνονται» στο τμήμα της Δυτικής Όχθης που διοικείται από το Ισραήλ, επισημαίνει επίσης η ΕΕ, η οποία εκφράζει εξάλλου ανησυχία για τους «σοβαρούς περιορισμούς» που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί στην Παλαιστινιακή Αρχή για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η πολιτική εποικισμού των Παλαιστινιακών Εδαφών είναι «παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπενθυμίζει η ΕΕ, η οποία σημειώνει ότι δεν αναγνωρίζει «καμία τροποποίηση» στη γραμμή των συνόρων πριν από τον πόλεμο του 1967 και όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, αν δεν υπάρξει αναγνώριση και από τις δύο πλευρές.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να ρυθμιστεί με διαπραγματεύσεις, υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξέφρασαν επίσης «βαθειά ανησυχία» όσον αφορά «τον εξτρεμισμό» των Ισραηλινών εποίκων.

«Η ΕΕ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία των εποίκων και τις σκόπιμες προκλήσεις που στρέφονται εναντίον των Παλαιστίνιων αμάχων», αναφέρεται στη δήλωση. Οι υπεύθυνοι γι'αυτήν τη βία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και «η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Όσον αφορά τις επιθέσεις που έχουν στόχο το Ισραήλ, η ΕΕ εκφράζει τον «αποτροπιασμό» της για «τις επαναλαμβανόμενες ρίψεις ρουκετών» από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ΕΕ «καταδικάζει με τους πλέον απερίφραστους όρους τη βία που έχει στόχο σκοπίμως αμάχους» Ισραηλινούς, σύμφωνα με κείμενο στο οποίο γίνεται επίσης έκκληση «σε όλους τους εταίρους της περιοχής» να αποτρέψουν με «αποτελεσματικό τρόπο» το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ