Οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν ευνοήσει την εμφάνιση μικρών ισλαμιστικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν την ευθύνη για αιματηρές επιθέσεις και ενεργούν για δικό τους λογαριασμό ή χρησιμοποιούνται εαπό το καθεστώς που επιδιώκει να αμαυρώσει την εικόνα της αντιπολίτευσης.
«Η αλ-Κάιντα δεν βρίσκεται στη Συρία. Όμως υπάρχουν σήμερα μερικές μικρές οργανώσεις τζιχαντιστών πολεμιστών του ιερού πολέμου που επιλέγουν τον τρόπο δράσης του εξτρεμιστικού δικτύου» αναλύει ο Ματιέ Γκιντέρ, ειδικός για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο με έδρα τη Γαλλία.
«Γνωρίζουμε πως είναι Σύροι, και όχι ξένοι, ότι είναι πάρα πολύ λίγοι και ότι προς το παρόν ουδείς τους γνωρίζει, ούτε η αλ-Κάιντα ούτε οι αντάρτες», προσθέτει ο ειδικός.
Στις 10 Μαΐου, μια διπλή επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους στη Δαμασκό. Καθεστώς και αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την επίθεση. Μια μικρή οργάνωση, άγνωστη πριν από την εξέγερση, το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, ανέλαβε την ευθύνη γι' αυτή καθώς και για άλλες επιθέσεις.
«Όποια κι αν είναι η ταυτότητά τους, οι δράστες αυτών των επιθέσεων χρησιμοποιούν την υπογραφή της Αλ-Κάιντα. Οι συγχρονισμένες επιθέσεις είναι σήμα κατατεθέν του δικτύου που ίδρυσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν», υπογραμμίζει ο Γκιντέρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Αλ-Κάιντα.
Αυτές οι ιδιαίτερα αιματηρές επιθέσεις θυμίζουν εκείνες που είχαν αιματοκυλήσει το Ιράκ και την ευθύνη τους είχαν αναλάβει η Αλ-Κάιντα και σύμμαχοί της.
«Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε πει, 'αν αμφισβητήσετε την εξουσία μου, θα υπάρξει χάος'. Η προφητεία αυτή φαίνεται να πραγματοποιείται», λέει ο Σαλμάν Σάιχ, διευθυντής του κέντρου Brookings στην Ντόχα. «Το καθεστώς είναι αυτό που δημιουργησε αυτό το περιβάλλον αστάθειας»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις δείχνουν εξάλλου πως μια μικρή οργάνωση όπως το Μέτωπο αλ-Νόσρα δεν μπορεί να έδρασε χωρίς τη βοήθεια επαγγελματικών δυνάμεων επειδή είναι δύσκολο να προμηθευτεί κανείς τους τόνους των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις.
Οι αντάρτες, στην πλειοψηφία τους διαφωνούντες που διαθέτουν ελαφρά όπλα, κατηγορούν τη Δαμασκό ότι δημιουργεί οργανώσεις για να "σαμποτάρει" τη δράση τους.
«Αυτός ο τύπος επίθεσης δεν μπορεί να ωφελήσει τους αντάρτες, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να θεωρηθούν πως συνεργάζονται με την Αλ-Κάιντα», εκτιμά ο Γιντέρ.
Εξάλλου, όταν ο αρχηγός του δικτύου Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του προς την εξέγερση, οι εξεγερμένοι απέρριψαν την ανάμιξή του.
Επιπλέον, για τους αναλυτές, το ρεύμα που ενσαρκώνεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Συρία δεν έχει καμιά σχέση με τη δράση της Αλ-Κάιντα.
«Τα δύο είναι σαν το λάδι και το νερό, δεν αναμιγνύονται» διαβεβαιώνει ο Σάιχ.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)