Κύπρος: Σε 1,5 εκ ευρώ ανέρχονται τα έργα συντήρησης για τον Άπόστολο Ανδρέα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Σε 1,5 εκ ευρώ ανέρχονται τα έργα συντήρησης για τον Άπόστολο Ανδρέα

Ξεκινούν επιτέλους οι προσπάθειες για διάσωση του κεντρικού πυρήνα της ιστορικής Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος έδωσε τη συναίνεση του στην Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής να δώσει στοιχεία στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-PFF), για να ξεκινήσει η προεργασία σωτηρίας της Μονής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δώσει τη ρητή διαβεβαίωση ότι τα έργα θα γίνουν σύμφωνα με τα σχέδια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον καθηγητή Νίκο Πολυδωρίδη και κύριο ερευνητή τον καθηγητή Πέτρο Κουφόπουλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του Αποστόλου Ανδρέα, της οποίας πρόεδρος είναι για 38 συναπτά έτη παπα- Ζαχαρίας Γεωργίου, παρέδωσε πρόσφατα στο UNDP-PFF την παροχή ορισμένων αναγκαίων πληροφοριών για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη προσφορών.

Συγκεκριμένα, δόθηκαν προϋπολογισμός για την πρώτη φάση του έργου ( πυρήνας της Μονής - Εκκλησία ), ο οποίος υπολογίστηκε σε περίπου 1, 5 εκ ευρώ και χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου περίπου 24 μηνών. Τα χρήματα θα δοθούν από τους ιδιοκτήτες, δηλαδή την Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής.

Το UNDP-PFF θα είναι ο ενδιάμεσος με τον εργολάβο του έργου, που θα είναι Τουρκοκύπριος. 'Εγκυρη πηγή ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει γίνει η τελική συμφωνία, καθώς αναμένονται προτάσεις από το UNDP-PFF. Όταν γίνει αυτό και προκηρυχθούν οι προσφορές, θα δοθούν στο UNDP-PFF και τα ολοκληρωμένα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης, ετοιμάζονται προσφορές για τη διάσωση του Προφήτη Ηλία Φιλιάς και σχέδια για τον 'Αγιο Νικόλαο στο Συριανοχώρι, που υπάγονται στην Μητρόπολη Μόρφου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μέλη της ΕΠΚ θα επισκεφθούν την Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου για να δουν πως εξελίσσονται τα έργα υποστήριξης της νότιας πτέρυγας της Μονής, η οποία είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο από τον τουρκικό στρατό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ